Ny IT-utbildning viktigt tillskott i en digitaliserad värld

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

I takt med ett alltmer digitaliserat samhälle ökar också kraven på säkra it-system. Den senaste tidens hackerattacker från andra länder mot myndigheter och företag har ytterligare ökat kraven på robust it-infrastruktur. 

Det är bland annat för att möta dessa krav som Högskolan Dalarna nu erbjuder den nya utbildningen till hösten. Alumnen Joel Reyier tycker att det är en utmärkt idé. Efter sina studier på Högskolan Dalarna har han arbetat som it-forensiker vid Polisen, men sedan ett par år tillbaka arbetar han som it-säkerhetskonsult vid it-företaget Sogeti.

Joel Reyier– I branschen ser vi hur behovet av it-säkerhet ökar för varje dag. Även allmänheten har kunna följa i nyhetsmedier hur hackerattacker ökar. Det gäller att hålla jämna steg med utvecklingen om vi inte ska falla i händerna på dessa nätverk, säger Joel Reyier.

Han har haft förmånen att få inblick i båda världarna. Som forensiker på Polisen fick han inblick i hur brottslingar arbetar och som it-konsult arbetar han förebyggande åt företag och myndigheter. 

Ett alltmer ökande behov

I takt med att alltfler företag, myndigheter och privatpersoner blir beroende av it-systemen så är Joel Reyer övertygad om att den nya utbildningen blir ett välkommet tillskott på arbetsmarknaden

– Efterfrågan har ökat enormt de senaste åren på kompetens inom testning av mjukvara. För fem år sedan var det en kunskap som hamnade i skymundan. Men när man så småningom insåg värdet av stabila it-system på företag och myndigheter så har testningsbranschen vuxit explosionsartat.

– Varenda människa har it inom armlängds avstånd dygnet runt i dag, så det är ju inte konstigt att branschen kommer ha en god utveckling under lång tid framöver, säger Joel Reyier.

Ska man vara orolig för it-attacker?

– Man kanske inte behöver gå och oroa sig i onödan, men det är bra att vara medveten om riskerna. Driver du företag eller är chef på någon offentlig verksamhet så är det extra viktigt att man är medveten om problemet och vidtar rätt åtgärder för att förebygga riskerna, säger Joel Reyier.

Text och bild: Henrik Sjögren

Läs mer om utbildningen: IT-säkerhet och mjukvarutestning - kandidatprogram 180 högskolepoäng

Ålder: 31 år.

Yrke: it-säkerhetskonsult (tidigare it-forensiker).

Utbildning: Digitalbrott och E-säkerhet vid Högskolan Dalarna. Examen 2009. 

Familj: Fru och barn.

Bor: Borlänge.

Kommer från: Värmland.

Senast granskad:
Senast granskad: