Ny IT-utbildning ger stora valmöjligheter

I höst startar en ny utbildning vid Högskolan Dalarna. Den heter IT-säkerhet och mjukvarutestning och är en vidareutveckling av den redan befintliga utbildningen Digitalbrott och e-säkerhet. Mattias Nyberg, 28 år, är en av de studenter som har gått utbildningen och som tar examen till våren.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

– Det är en oerhört intressant utbildning om du är IT-intresserad. Gott om jobbmöjligheter inom många olika branscher. Dessutom är den forensiska delen väldigt spännande om man tycker om detektivarbete. Många av de som har gått kursen arbetar nu inom polisen med brottsutredningar.

Mattias NybergMattias Nyberg bosatte sig i Falun av en slump. Han kommer från Hudiksvall från början och för några år sedan hälsade på en kompis som pluggade på Högskolan Dalarna. Han tyckte Falun var en trevlig stad. Därför stannade han och hoppade på olika ströjobb innan han bestämde sig för att plugga. Eftersom han var IT-intresserad ansökte han till Digitalbrott och e-säkerhet.

– Jag har alltid varit IT-intresserad men hade inte läst den avancerade matematiken som krävs till vissa IT-utbildningar. Denna utbildning ställer inte riktigt lika höga krav på mattekunskaper. Jag blev antagen 2014 och har inte ångrat mig. Det är en otroligt bra grund att stå på och man är väldigt eftertraktad på arbetsmarknaden, säger Mattias Nyberg.

Attraktiv på arbetsmarknaden

Som namnet antyder kommer den nya utbildningen IT-säkerhet och mjukvarutestning att fokusera mycket på just mjukvarutestning. Det är något som efterfrågas stort bland både företag och myndigheter. Så mycket att många studenter plockas av företagen redan innan de har hunnit gå klart utbildningen. Mattias jobbar i själva verket redan nu på en konsultfirma, parallellt med sina studier.

– Jag fick jobb på ett IT-konsultföretag som hyr ut mig till Volkswagen Finans i Södertälje. Därför har jag och min fru också flyttat hit. Eftersom studierna är på distans så tycker jag att det fungerar bra att kombinera, men det är ganska hektiskt ibland, säger Mattias Nyberg.

En bransch med valmöjligheter

IT-säkerhet som bransch kommer att växa mycket framöver, tror Mattias och mycket jobb kommer att finnas inom näringslivet och den offenliga sektorn. Dessutom kommer Polismyndigheten att behöva mycket kompetens.

– Den som pluggar denna utbildning kommer att ha stora valmöjligheter. Den som är intresserad av lite mer spännande uppgifter som rättsfall och polisiärt jobb finns även jobb inom databrott. Vi får kunskaper om hur man extraherar information ur digitala enheter, vilket kan ge avgörande bevis i rättsfall.

Mattias Nyberg är nöjd över kursens upplägg. Han har pluggat på distans vilket innebär mycket frihet under ansvar.

– Huvuddelen av undervisningen sker över nätet. Det innebär att man har friheten att planera sina dagar helt på egen hand, vilket också självklart kräver också stor självdisciplin, särskilt när man skriver examensarbete. Mitt arbete handlar om utvärdering av biometrisk avläsning, hur man på digital väg kan identifiera personer genom bland annat fingeravtryck, ögon, eller rörelsemönster. Ett spännande område med stor tillväxtpotential, säger Mattias Nyberg.

Varför är denna utbildning så viktig i dag?

– Vi lever i en global värld där allt är sammankopplat över nätet. Det är en utveckling som leder till mycket gott för alla människor. Men innebär också att säkerhetsriskerna ökar. Företag och myndigheter måste i ökande grad arbeta proaktivt för att undvika både brottslighet och andra säkerhetsrisker inom IT. Jag kan definitivt rekommendera utbildningen för den som är intresserad. 

Ålder: 28 år

Bor: Med sin fru i Södertälje

Intresse: Data, IT, träning och resande

Senast lästa bok: 88 privacy breaches to be aware of. En bok med praktiska tips om hur man skyddar sig inom IT.

Senast granskad:
Senast granskad: