Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

– Jag har precis fyllt 50 och jag är mer jobbtaggad än någonsin. Jag behöver inte leta efter motivation, säger Patrick Kenger och skrattar.
I slutet av 90-talet var han färsk student i Borlänge, 20 år senare är Patrick Kenger högsta chef på samma ställe. Från och med 1 december är han nämligen utsedd som akademichef vid akademin Industri och samhälle, ett uppdrag han haft som tillförordnad i drygt ett år.
– Man kan säga att jag har fått göra prao ett år innan jag gjorde slag i saken, säger han.
Patrick Kenger är uppvuxen i Smedjebacken. Han hann arbeta några år som svetsare på Smedjebackens valsverk innan han lämnade hemorten för Falun, och vidare studier på Högskolan Dalarna.
Efter ingenjörsexamen följde en tid som doktorand vid Kungliga Tekniska Högskolan. Patrick, som kommer från en ickeakademisk familj, blev den första i släkten med doktorshatt, och tillbringade därefter sju år i näringslivet, inom industrin.
I totalt 12,5 år har han varit verksam i olika roller på högskolan. Han har jobbat som adjunkt och sen lektor, undervisat en rad olika kurser och varit programansvarig och suttit i olika råd och i en mängd olika utvecklingsprojekt.
Sedan 2013 har han varit avdelningschef. I oktober 2018 blev han tillförordnad akademichef för Industri och samhälle, som motsvarar en dryg tredjedel av verksamheten vid Högskolan Dalarna.
Akademin finns huvudsakligen på Campus Borlänge, och består av närmare 30 olika utbildningsprogram, allt ifrån ekonomi, turism, till data/IT och olika ingenjörsutbildningar. På helårsbasis motsvarar det 1600 studenter, men sammantaget under ett år passerar 5000 studenter denna del av högskolan, eftersom många läser enstaka kurser.
Mötet med människor i högskolans värld är det som ger glädje i arbetsvardagen för den nya akademichefen:
– Det görs så många olika saker här och det finns så många personer med olika intressen, det är väldigt stimulerande, säger Patrick Kenger.
– Här finns vaktmästare, labb, administrativ personal, lärare, forskare och tusentals studenter. Det är väldigt blandade områden och intressen som enas i vår byggnad, och det är väldigt häftigt att få vara med om. Nu har jag även fått förmånen att hålla i verksamheten för det här och det känns enormt roligt.
Vilka är de stora frågorna de närmaste åren?
– Den största som berör vår akademi är campusflytten. Det är det största som kommer att hända de närmaste 20-30 åren. Det är ett gediget arbete som behövs göras under 2020 för att vi ska komma i mål, och för att vi på slutet på året ska komma igång med byggnationen, säger Patrick Kenger.
En annan stor och viktig fråga är den nya strategi som styrelsen för högskolan fattar beslut om kommande vecka, och som gäller de närmaste sex åren.
Det primära uppdraget är dock att se till att studenterna är nöjda genom kvalitativa program och kurser, och att det produceras bra forskning. Därigenom så blir personalen den allra viktigaste tillgång vi har, understryker Patrick Kenger.
Och mycket spännande forskning finns det inom Industri och samhälle:
– Vi har en mängd spännande forskning inom bland annat turism, solenergi, bygg- och materialteknik, ledarskap, arbetsvetenskap och ekonomi, och det sker mycket intressant även inom artificiell intelligens.
Fakta Patrick Kenger
Aktuell: Ny akademichef för Industri och samhälle vid Högskolan Dalarna
Ålder: 50 år
Bor: Falun
Familj: hustrun Anna, en son, två hundar
Kör: Volvo V60 (Mustang -66 på fina sommardagar)
Intressen: Tränar judo och brasiliansk jujutsu. Gillar att skruva på bilar i garaget, gärna tillsammans med sonen.