Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.
- Nu formaliserar vi från Högskolans sida arbetet ytterligare för att underlätta samarbetet mellan studenter och företag. Intresset från studenterna att upptäcka industrins möjligheter och utmaningar är mycket stort, förklarar Patrick Kenger från Högskolan.
Nysatsningen Ingenjörspoolen presenterades när Högskolan Dalarna under onsdagen genomförde den tredje upplagan av Industridagen. Nästan ett hundratal inbjudna från framför allt industrin i Dalarna fanns på plats när den fullmatade dagen startade i Högskolans lokaler i Borlänge.
Utomhus var det skönt höstväder. Inomhus, i föreläsningssalen, var det outtalade temat som genomsyrade hela dagen att industrin har ett skriande behov av ingenjörer och tekniker med rätt utbildning.
Och där, med rätt utbildning, vill Högskolan Dalarna ligga i framkant.
- Säg att 50-60 procent av ingenjörsprogrammet är bestämt. Resten är friare. Jag tror att vi som är en ganska liten högskola kan vara flexibla och låta industrin vara med och till exempel tycka till om den kurslitteratur vi använder, säger Patrick Kenger.
Jonas Lundqvist från framgångsrika Dellner Couplers i Vika utanför Falun gillar Högskolan Dalarnas öppna sinne och angreppssätt.
- För ett par år sedan fick vi tillsammans med andra företag vara med och forma utbildningens innehåll. Det blev jättelyckat. Till och med så lyckat att min kollega blev så sugen att han började fundera på om han inte skulle sätta sig på skolbänken igen. Det var kul.
- Vi på Dellner erbjuder examensjobb och sommarjobb. Det händer då och då att vi även lånar ut känsliga komponenter till Högskolan Dalarna för att studenten ska få något konkret att bita i - hur har ingenjören tänkt här?
- Samarbetet med Högskolan Dalarna fungerar mycket bra, och möten som Industridagen är värdefulla för oss på Dellner Couplers. Gärna fler möten som Industridagen!
Industridagens huvudtalare var Närings- och innovationsminister Mikael Damberg, som kunde berätta mer om den strategi för ny-industrialisering som regeringen presenterade 2016 och som nu uppgraderats.
Smart Industri med de fyra fokusområdena Innovation, Hållbarhet, Digitalisering och Kompetensförsörjning.
- Varje dag kan en miljon svenskar gå till jobbet tack vare den starka svenska industrin, var budskapet från Mikael Damberg.