Unika fjärrproduktioner från mediehuset

Inget annat universitet i landet har samma tekniska utrustning och kunskap när det gäller fjärrproduktioner, som Högskolan Dalarnas mediehus. Något som lett till flera uppdrag senaste tiden.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Henrik Carlsson i hjärtat av mediehuset, där all teknik styrs ifrån.
Henrik Carlsson visar några av de sladdar som styr fjärrproduktioner.

Vid flera tillfällen har mediehuset fått demonstrera hur tekniken som används för fjärrproduktion inom broadcast kan användas för musicerande över stora geografiska avstånd. Två av tillfällena var i november. Dels i samband med konferensen Mirac på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och dels på  konferensen "Ett demokratiskt digitalt Dalarna" i Leksand. 

– Det är hur roligt som helst, säger Henrik Carlsson, adjunkt i Ljud- och Musikproduktion.

I Leksand fick besökarna ta del av en konsert med Borlängebandet Marigold på distans. Två  medlemmar i gruppen fanns på plats i Tegera Arena och två var kvar i Falun men genom att skicka ljud och bild genom fiber, utan någon fördröjning, blev upplevelsen för besökarna att samtliga i Marigold stod på scen i Leksand.  

Vad betyder det då för era studenter att den här möjligheten finns? 

– Förhoppningsvis att de får med sig spetskunskap. Framförallt de som kommer att jobba med tv-produktioner och annan broadcast, eftersom det är där det används i branschen för fullt, säger Henrik Carlsson.

Är det fler högskolor som jobbar med en sådan här avancerad teknik som ni gör?

– Inte Sverige i alla fall. Det är här som kunskapen och tekniken finns, säger Henrik Carlsson.

Mediehuset har jobbat med fjärrproduktioner sedan 2010 och är idag ett av de främsta lärosätena i Skandinavien på området. Under 2019 kommer Mirac att hålla sin konferens på Högskolan Dalarna. 

 

 

 

Senast granskad:
Senast granskad: