Ny akademichef med rötter i skolans värld

Maria Jansdotter Samuelsson, idag verksam vid Karlstads universitet, är ny akademichef för Utbildning, hälsa och samhälle vid Högskolan Dalarna från och med 1 januari 2020.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Maria Jansdotter Samuelsson

Akademins nya chef  har en bakgrund som religionsvetare, med gedigen erfarenhet av att verka som chef och ledare på olika nivåer.

En värmlänning med rötter i skolans värld tar över ledarskapet för Utbildning, hälsa och samhälle. Hon längtar efter att få lära känna Högskolan Dalarna och dess medarbetare och studenter närmare:

– Jag tycker att det här känns jätteroligt, och jag ser oerhört mycket fram emot att börja. Jag har fått ett väldigt bra intryck av Högskolan Dalarna. Det är ett lärosäte med tydlig identitet, med hjärtat i professionsutbildningar. Jag har också fått ett mycket bra intryck av de personer jag träffat, säger Maria J Samuelsson.

Vi hörs på telefon, Maria befinner sig i hemstaden Karlstad och kommer att veckopendla till Falun det första året, tills hennes yngsta barn har tagit studenten.  Hennes make är också verksam vid Karlstads universitet, där han forskar i utbildningshistoria.

Sedan 2013 har Maria J Samuelsson varit chef för lärarutbildningens kansli vid Karlstads universitet. Under fyra år dessförinnan var hon prodekan för en av de dåvarande fakulteterna vid universitetet, med ansvar för övergripande styrning och ledning av både utbildnings-och forskningsfrågor.

Hon har  genom åren arbetat i en rad ledaruppdrag på både operativa och övergripande nivåer. Det nya uppdraget som akademichef är övergripande till karaktären, något hon också ser fram emot:

– Det ska bli roligt att få ta fram en färdriktning. Det känns också spännande att jobba lite mer med forskningsfrågor, säger hon.

Maria J Samuelsson är utbildad lärare i grunden. Hon disputerade 2003, med en avhandling som handlade om ekologiska och feministiska perspektiv på teologiska uppfattningar om människa, Gud och natur.

Efter disputationen varvade hon undervisning och forskning under tio år, forskning som befunnit sig i gränslandet religionsvetenskap och genusvetenskap.

Högskolan Dalarna är ett helt nytt lärosäte för henne, även om hon har haft en del arbetsrelaterade kontakter genom åren. Delar i jobbet blir är också nya utmaningar som hon ser fram emot:

– Det känns väldigt roligt att få jobba med ett sånt brett verksamhetsområde. Delar är nytt för mig, till exempel sjuksköterskeutbildningen. Lärarutbildningen har jag ju jobbat med i hög utsträckning så där har jag mycket erfarenhet att falla tillbaka på. När det gäller andra delar i akademin så får jag gå in och lära mig, säger Maria Jansdotter Samuelsson.

Fakta: Maria Jansdotter Samuelsson

Aktuell: Ny akademichef för Utbildning, hälsa och samhälle vid högskolan Dalarna

Bakgrund: Lärare, docent i religionsvetenskap, olika chefsroller vid Karlstads universitet

Bor: Karlstad, veckopendlar till Falun från 1 januari

Ålder: 49 år

Familj: Make, dotter, 17 år, och son, 21 år

Intressen: Ägnar större delen av fritiden åt styrelsearbete för konståkningsklubben som dottern tävlar för. Gillar trädgårdsarbete, tycker att det är avkopplande att rensa ogräs. Vintertid åker familjen gärna skidor, både längd och utför. Maria hoppas kunna återuppta lite längdåkning i Falun.

Senast granskad:
Senast granskad: