Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.
Ninni Jonsson Wallin är festivalgeneral och själv filmskapare. Hon vill uppmärksamma och uppmuntra fler filmskapare att arbeta med genren historisk dokumentärfilm.
En dag fullspäckad med filmvisningar, föreläsningar och seminarier om historisk dokumentärfilm. Festivalgeneral Ninni Jonsson Wallin hälsade besökarna välkomna innan den första dokumentärfilmen drog i gång – När amerikanerna kom till byn.
– Historisk dokumentärfilm är en genre som förtjänar mycket mer uppmärksamhet än vad den har i dag och hamnar lätt i skymundan i förhållande till annan film. Med denna festival vill vi uppmärksamma denna fantastiska form av berättande och öka intresset för skapandet av historiska dokumentärer, säger Ninni Jonsson Wallin som är konstnärlig lektor på programmet för film- och tv-produktion vid Högskolan Dalarna.
Den första filmen som visades var en dokumentär av Jan-Olof Nilsson som heter När amerikanerna kom till byn. Den handlar om de soldater som nödlandade eller kraschade i Sverige och som sedan internerades på olika håll i Sverige. Många av dessa soldater placerades i Falun. Filmen fokuserar på ett antal kvinnors möten med soldaterna under åren 1943-1945.
En av programpunkterna under dagen var ett seminarium med dokumentärfilmaren Maja Hagerman. Hon har bland annat skapat filmen Hur gör man för att rädda ett folk? Det är en djupdykning i den svenska rasbiologins historia där vi får följa läkaren och professorn Herman Lundborgs arbete som ledare för världens första statliga rasbiologiska institut i Uppsala.
– Maja Hagerman är en av mina personliga favoriter bland dokumentärfilmare. Hon har en förmåga att belysa historiska skeenden som har stor relevans i nutiden och bärkraft i viktiga aktuella frågeställningar, säger Ninni Jonsson Wallin.
Ninni Jonsson Wallin är själv dokumentärfilmare och tillsammans med Arni Sverrisson och Hållbus Totte Mattson har hon skapat filmen Ett film värt att leva, som handlar om samers väg in i det framväxande moderna samhället i Sverige under nittonhundratalet. Efter en filmvisning höll hon och de övriga filmskaparna ett seminarium om forskning och aktuella frågor.
Detta är den första historiska dokumentärfilmsfestivalen och lockade ett trettiotal besökare. Förhoppningen är att detta ska växa sig större och locka fler intresserade nästa år. Ninni Jonsson Wallin är glad om detta arrangemang leder till att fler regissörer och filmskapare vågar ge sig in i den lite undanskymda genren "historisk dokumentärfilm".
– De som håller på historisk dokumentärfilm bidrar till bevarandet av vårt historiska arv. Här i Dalarna har vi dessutom fantastiska möjligheter. Falu Gruva är ett världsarv med mycket historik och vi har tillgång till fina arkiv som till exempel filmarkivet i Grängesberg och Stora Ensos enorma samling, säger Ninni Jonsson Wallin.
Historisk dokumentärfilmsfestival är ett samarrangemang mellan Högskolan Dalarna, Film i Dalarna, Kungliga Biblioteket, Dalarnas Museum och Studieförbundet Vuxenskolan.
Text och bild: Henrik Sjögren