Kunskapsdag om delningsekonomi

Under torsdagen genomförde Högskolan Dalarna och Science Parks seminarium med temat ”delningsekonomi – möjlighet och utmaning”.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Människor på scen
Foto: Jörgen Steen

Dagen inleddes med en ”hållbar frukost” och Åsa Minoz, dagens moderator och expert på området delningsekonomi, inledde med att ge sin bild av vad delningsekonomi är.

 – Delningsekonomi handlar om att hitta sätt att använda våra tillgångar igen och bättre. Det handlar också om att designa nya produkter på smarta sätt, som gynnar både plånboken och miljön, sa Åsa Moniz. 

Föreläsare inför publik

Foto: Jörgen Steen

Programmet bjöd på en hel del inblick i hur delningsekonomi redan har kommit att bli en viktigt samhällsekonomisk kugge, genom att bidra till en mer hållbar livsstil, miljövinster och ökad social tillit. Det som gör att delningsekonomin nu växer snabbt och organiskt är möjligheten till skalbarhet via användarvänliga it-plattformar, appar och sociala medier.

Föredragshållare under dagen var Boo Östberg (kommunalråd Knivsta kommun), Fredrik Östlin (off2off), Margareta Finnstedt (Husqvarna Group), Mikael Kilter (Move About) och Niclas Ihrén (Matters Group).

Boo Östberg pratade om vikten av att även offentliga organisationer verkar för ett ökat delande av befintliga resurser, inte minst mot bakgrund av att resurstillflödet är begränsat. Som exempel nämnde han att kommuner brottas med ett ökat behov av välfärdstjänster samtidigt som arbetskraften minskar.

Dagen avslutades med en föreläsning av hållbarhetsprofil Niclas Ihrén, Matters Group som pratade om olika megatrender i vårt samhälle och hur etik och hållbarhetsfrågor blir allt viktigare.

– ”Skärningspunkten mellan digitalisering och hållbarhetsfrågor är centrum för värdeskapande för de närmaste 100 åren”, sa Nichlas Ihrén.

Han menade också att vi i Sverige, inte minst i Dalarna, har extremt bra förutsättningar för att jobba med delningstjänster och för att bidra till kunskapsbyggandet om hur delningsekonomi kan fungera utanför storstäderna. 

Senast granskad:
Senast granskad: