Kunskap gör skillnad

Högskolan Dalarna har under veckan lanserat fyra filmer för att lyfta fram några av de människor som på olika sätt förändrat sina liv och omvärlden genom högskolestudier.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Fatumo Osman

En av de personer som porträtteras i filmerna är Fatumo Osman. Fatumo är doktorand vid Högskolan Dalarna och hon arbetar idag i projekt som syftar till att minska barna- och mödradödligheten i bland annat Bangladesh. Fatumo flydde som 19-åring tillsammans med sin 15-årige lillebror från inbördeskriget i Somalia och beslutade sig för att studera när hon kom till Sverige. 

- Jag drivs av att kunna utvecklas både personligt och i mitt yrke. Samtidigt är det fantastiskt att faktiskt kunna bidra till att göra världen bättre, berättar Fatumo. Jag känner att om jag lyckats komma till en punkt då jag faktiskt förändrar världen på ett positivt sätt, då kan andra också göra det. Det är för att kunna inspirera andra att studera som jag valde att ställa upp i filmen.

Övriga medverkande är:

Bo JohanssonBo Johansson som under sin uppväxt var starkt färgad av bymentaliteten i den lilla orten Lima. Beslutet att börja studera vid Högskolan Dalarna förändrade hela hans liv, hans syn på människor och på världen omkring honom. Idag arbetar han med sina stora intressen, sport och affärer, som manager för några av Sveriges främsta elitidrottare.

Melisha LinnellMelisha Linnell vars väg mot drömjobbet som musikproducent inte varit enkel. Utbildningen gav henne den viktiga cred hon behövde för att kunna ta sig fram i en både tuff och mansdominerad bransch. Trots normer och könsroller förverkligar hon nu sina drömmar genom sitt mod, sin envishet och tron på sig själv.

Eximusteamet som byggde farkosten Eximus som slog världsrekord i låg energiförbrukning. Ingenjörsstudenterna som fått praktiska kunskaper som inte går att få i skolbänken och samarbetet med företag utanför Högskolan som ger dem goda chanser att hitta drömjobbet efter studierna.

Eximusteamet

Syftet med filmerna är att informera bland annat gymnasieungdomar vilken möjlighet ökad kunskap och utbildning ger.

- Vi vill trycka på vikten av ökad kunskap i samhället och prata om hur utbildning ger möjligheter att påverka samhället och världen i rätt riktning. Positiva världsförändringar startar ofta med ökad kunskap, säger Ulrica Momqvist, kommunikationschef vid Högskolan Dalarna.

Filmerna kommer bland annat att visas i samband med att Högskolan besöker gymnasieskolor i regionen. 

- Vid gymnasiebesöken informerar vi om de olika utbildningsmöjligheter som finns. Vi försöker få gymnasieeleverna att se deras möjligheter att faktiskt kunna bidra till en bättre värld. Där fungerar filmerna med Fatumo Osman och de andra väldigt bra, avslutar Birgitta Svensson, projektledare på Högskolan Dalarna.

Se filmerna: Kunskap gör skillnad

Senast granskad:
Senast granskad: