Konstnärlig professor från Dalarna i San Francisco

Hållbus Totte Mattsson, konstnärlig professor på Högskolan Dalarna, åkte över Atlanten för att göra musik. Men vad blir det?

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Porträttbild Totte MattssonDu var i San Francisco i början av året. Vad gjorde du där?

- Jag var där för att påbörja inspelningarna av ett nytt album med den polarprisbelönade amerikanska stråkkvartetten Kronos Quartet. Kvartetten har sedan 70-talet gjort sig kända genom sina gränsöverskridande samarbeten med kompositörer och artister från hela världen med namn som Philip Glass, Astor Piazolla, David Bowie och många, många fler, säger Totte.

Vad är det för musik ni spelat in? 

- Vi spelade in tre specialskrivna verk komponerade av mig och min musikerkollega Stefan Brisland Ferner. Scatter, Refrag och Berber. De båda första är beställningsverk av Kronos Quartet som de redan framfört ett flertal gånger och Berber är ett nyskrivet verk. Vi kommer att fortsätta inspelningarna under året med ytterligare fyra nyskrivna verk.

Scatter finns det möjligt att avnjuta i en bearbetad version för stråkorkester under Vinterfesten  i Orsa fredag 16 februari, då med dansare och digital videokonst skapad av studenter från programmet Audiovisuell produktion, Högskolan Dalarna. Detta är en fortsättning på samverkansprojektet ”Störning pågår” mellan Högskolan Dalarna, Musik i Dalarna och kulturförening Magasinet från maj 2017.

Vad är speciellt med den?

- Musiken är en kombination av traditionell stråkkvartett och förinspelad musik byggd på unika ljud (samplingar) av kvartettens instrument samt våra vevliror. Musiken är specialskriven för kvartettens högteknologiska turnérigg.  

När kommer man kunna lyssna på musiken ni spelat in?

-  Projektet har en lång båge och ett färdigt album kommer först under 2019.

Vilka spelade du in med?

- Jag var där tillsammans med Stefan Brisland Ferner, konstnärlig ledare för folkrockgruppen Garmarna och känd för publiken i Dalarna som kompositör och musikansvarig för musiken i Dalateaterns sommarsuccé Bergtagna. Tillsammans bildar vi vevlireduon Hurdy-Gurdy. Med oss var också vår producent Johan Ekelund och på plats Kronoskvartetten som består av David Harrington (första violin och konstnärlig ledare), John Sherba (andra violin), Hank Dutt (altfiol) och Sunny Yang (cello).

Du är konstnärlig professor – vad gör en sådan?

- För mig handlar det om att undersöka, utveckla och använda teknikens konstnärliga möjligheter i alla aspekter och tillsammans med studenter och kollegor bygga ett ämne som kreerar både högkvalitativa konstnärliga och tekniska lösningar. Med utgångspunkt från forskning kring akustiska, historiska musikinstrument i kombination med dagens musikteknologi så fokuserar jag idag på livescenen och interaktion mellan artist och teknik. Komponerandet och samarbetet med Kronoskvartetten har gett unika möjligheter att beforska dessa fält både i en vetenskaplig och konstnärlig kontext.

 

Gruppbild på Johan Ekelund, Hank Dutt, Sunny Yang, Stefan Brisland Ferner, John Sherba, David Harrington, Hållbus Totte Mattsson
Johan Ekelund, Hank Dutt, Sunny Yang, Stefan Brisland Ferner, John Sherba,
David Harrington, Hållbus Totte Mattsson

Tre personer i en inspelningsstudio
I inspelningsstudion. 

Senast granskad:
Senast granskad: