IT-studenter bidrar till både samverkan och utveckling

Genom så kallade kodknackarkvällar har BIT, Borlänge IT-Förening, skapat en mötesplats för vidareutbildning. Något som väckt intresse hos flera företag.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Christopher Velander och Pontus Engblom visar olika script för deltagarna.
Studenterna Christopher Velander och Pontus Engblom knäcker koder på vita tavlan.

Under tisdagskvällar möts dataintresserade på campus i Borlänge för att tillsammans knäcka koder av alla möjliga slag. Därav namnet kodknackarkvällar. Föreningen består och drivs av Högskolan Dalarnas it-studenter.

– Poängen är att ha kul och samtidigt lära sig saker, säger Christopher Velander, som tillsammans med Pontus Engblom möter upp i ett av glasrummen på campus i Borlänge. Bägge läser IT Säkerhet och Mjukvarutestning på Högskolan Dalarna. 

Borlänge IT-Förening startade redan för några år sedan men det tidkrävande arbetet som det innebär att driva en förening ledde till att verksamheten lades på is. Men nu har man tagit nya tag. 

– Det känns helt fantastiskt och vad vi hört hittills från studenter är att de tycker det är jättebra, säger Christopher Velander.

Och intresset för föreningen och framför allt deltagarnas kunskaper har väckt intresse utanför högskolan. 

– Företag runt om här är jätteintresserade av oss och vad vi håller på med och de vill gärna samarbeta med oss, säger Christopher Velander.

Ett av de företag som visat intresse för BIT är Atea Borlänge, som bland annat jobbar med it-infrastruktur och systemintegration för privat och offentlig sektor.

– Vi tycker att det jättebra att föreningen finns! Det ger studenterna större möjlighet att ta hjälp av varandra, även mellan olika utbildningar, säger Johan Glaes, tekniker på Atea Borlänge.

Ser ni att ni i förlängningen kan ha nytta av den kunskap som utvecklas i deras förening?

– Absolut! Att visa driv och engagera sig ideellt är alltid bra egenskaper att ha med sig ut i arbetslivet, säger Johan Glaes.

Men Borlänge IT-Förening bidrar inte bara med kunskapsutveckling utan de fyller också en annan viktig funktion. 

– En del flyttar ju hit och är helt själva men genom oss kan man vara med i ett sammanhang och träffa folk. Att känna att man inte är helt ensam i en helt ny stad, säger Pontus Engblom.

Vad är det ni gör när ni träffas då?

– Vi sysslar med programmering, nätverk, och jobbar med både datorns hårdvara och mjukvara och vi använder oss av ett antal olika programmeringsspråk. Egentligen allt från hur man bygger ihop en dator till varför en dator existerar, säger Christopher Velander.

Hur ser planerna ut framöver?

– Först måste vi få klart med en fast lokal att vara i men sedan har vi som mål att bjuda in föreläsare och skapa evenemang och tävlingar. Förhoppningen med föreläsare från företag är ju också att de mötena ska leda till jobb i framtiden, säger Christopher Velander.

Thomas Kvist är programansvarig för IT Säkerhet och Mjukvarutestning på Högskolan Dalarna.

– Den här verksamheten är oerhört nyttig för framförallt de som läser första året men också för de som läser andra då de får stöd och hjälp i sina studier av äldre årskursstudenter, säger Thomas Kvist.

 

Senast granskad:
Senast granskad: