Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Torsdagen den 26 oktober var det dags för premiär för det nya konceptet BookBar på Magasinet i Falun, som sker i samarbete med Högskolan Dalarna och Dalarnas Tidningar. Det är tänkt som ett återkommande evenemang där författarskap och journalistik kombineras med barhäng och mingel.
Först ut bland inbjudna föredragshållare var de norska journalisterna och författarna Eskil Engdal och Kjetil Saeter som berättade om tillkomsten av den internationellt uppmärksammade boken Jakten på Thunder. Något som de själva presenterade som världens längsta fartygsjakt.
Dalarnas Tidningars chefredaktör Carl-Johan Bergman var inbjuden att intervjua de båda författarna till boken inför publiken bestående av runt femtio personer.
Dokumentär skildring i romanform
Boken är en dokumentär skildring av hur det gick till när den kontroversiella miljöorganisationen Sea Shepherd under 110 dagar jagade den ökända tjuvfiskebåten Thunder i den antarktiska oceanen.
De båda författarna berättade, under moderering av Carl-Johan Bergman, dels om själva händelsen och dels om hur arbetet med boken, eller reportaget om man så vill.
Mycket av Carl-Johan Bergmans frågor till författarna uppehöll sig vid just detta. Var går gränsen mellan romankonst och journalistik? Och i hur stor mån ville författarna underhålla, respektive upplysa, påverka och uppnå förändrin?
Kjetil Saeter och Eskil Engdal berättade att genren, som de kallar True Crime, nu är på frammarsch och att denna typ av journalistiskt berättande troligen har kommit för att stanna. Visst kan man i viss mån bli bunden av de dramaturgiska reglerna, men man vinner i en större krets människor som får tillgång till texten. Men de påpekade även att förlagsbranschen ännu inte är helt mogen och fortfarande har en hel del att lära av journalistiken.
Intressant diskussion om journalistikens framtid
Avslutningsvis välkomnades även Marit Stub Nybelius, medievetare vid institutionen för medie- och kommunikationsvetenskap vid Högskolan Dalarna, för att diskutera gränsdragning mellan journalistik och underhållning.
– Göteborgposten hade i sin recension svårt att se vad som var fiction och dokumentär. Hur gör man journalistiken trovärdig om detta blir vanligare, undrade hon.
Eskil Saeter berättade då att denna diskussion inte uppstod i Norge, där de båda författarna är välkända journalister och där de har byggt upp ett förtroendekapital hos sina läsare som objektiva och granskande journalister.
Hur ska lokaljournalistiken klara sig?
Eftersom Marit Stub Nybelius även hade en lokal chefredaktör med sig på scenen passade hon på att ställa en fråga till Carl-Johan Bergman. Hon ville veta hur lokaltidningsjournalistiken behåller sin trovärdighet när allmänheten söker snabb stimuli i form av underhållning och när oviljan att betala prenumerationer ökar.
Carl Johan Bergman svarade att journalistiken har fördelat sig i två spår. Det ena spåret är ”breaking news” där människor vill ha blixtsnabb rapportering. Det kräver att reportrarna är snabbfotade. De ska vara på plats där det händer, när det händer. Effekterna av detta kan vara att man överrapporterar eller fragmentiserar, men samtidigt är detta något efterfrågar och vill ha.
Det andra spåret inom journalistiken är att ta ansvar för att göra den journalistiken som ingen annan gör. Att rapportera om sådant som annars kommer i skymundan i det snabba medieflödet. Även om de ekonomiska ramarna har blivit snävare så hoppas Carl-Johan Bergman att denna typ av journalistik alltid kommer att ha sin plats.
Kvällen avslutades med att värdinnan Magdalena Omne frågade publiken om formatet, att bjuda in till kvällar med boken i centrum, har framtiden för sig. Hon möttes av ett rungande: ”Ja!”.