Rasmus Sandström läser sista terminen på Systemvetenskapliga programmet vid Högskolan Dalarna. Tillsammans med Dan Andreasson, som nyligen avslutat sina studier i innovativ programmering vid Linköpings universitet driver han ett framgångsrikt företag sedan drygt ett år.
– Det hela började med att jag och Dan startade en förening för e-sport för sex år sedan, berättar Rasmus. Vi skapade en egen plattform och ordnade turneringar, till slut hade vi 22 000 medlemmar. Då föddes idén att driva företag eftersom vi hade byggt upp ett bra kontaktnät.
Grunden i företaget är programmering och fokus ligger på webbutveckling och olika typer av applikationer. För tillfället är fyra studiekompisar projektanställda för utveckling av de projekt Rasmus och Dan lyckats sälja in. Som en naturlig fortsättning från e-sport föreningen har man bland annat skapat en utbildningsplattform för e-sport som vänder sig till skolor som vill erbjuda individuella val i ämnet.
– Det finns fler plattformar för e-sport än den vi tagit fram men jag tror inte någon av dem har samma omfattning och unika lösningar som vår, säger Rasmus. Just nu har Avesta kommun köpt licens och kursmaterialet finns nu på en högstadieskola och ett gymnasium. Det finns ett enormt sug från skolor runt om i landet, e-sport är på stark frammarsch. Det är en så länge få som vågat satsa men vi kan se en klar uppgång.
Ett annat spännande projekt som Rasmus och kompani är engagerade i är utvecklingen av en applikation för organisationen Tap for life.
– I det här projektet är vi underleverantörer åt företaget Strawberry Hill och jobbet går ut på att skapa en app som ska hjälpa barnmorskor i fattiga länder. Betaversionen ska vara klar i vår. Mer än så kan jag inte avslöja, säger Rasmus lite hemlighetsfullt.
Planen med att starta företag under studietiden är så klart att efter examen kunna jobba med det på heltid. Att plugga och driva företag på samma gång är inget som Rasmus tycker varit något problem.
– Det tar så klart mycket tid men är också fantastiskt kul. Och man måste inse att det krävs att man lägger tid på företagandet för att det ska funka. Vi har också haft fördel av att vi kunnat inkludera vissa av våra projekt som skolarbeten. Högskolan Dalarna har en inställning som gjort det enklare för oss att driva företag, det har gått förhållandevis lätt att kombinera studier och jobb. Något vi så klart är tacksamma för.
Framtiden då, hur ser den ut?
– Det har gått lättare än jag trodde att hitta kunder. Och det är stor brist på programmerare så jag tror vi kommer att lyckas bra i vårt företagande, avslutar Rasmus Sandström.
Text: Tina Sjöström
Bor: Uppsala och Fagersta
Familj: Flickvän, föräldrar och en syster.
Läser: Sista terminen på Systemvetenskapliga programmet
Fritid: Spelar dator och padel (ett mellanting mellan tennis och squash)
Förebild: Zlatan
Kuriosa: Kommer från en riktig hockeyfamilj; har själv spelat i Allsvenskan, pappa Mikael har spelat Elitserien och farbror Tomas i NHL.