Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Syftet med projektet är att studenterna ska få möjlighet att utveckla sin, i första hand muntliga, förmåga i det svenska språket. Projektet finansieras av programmet Nordplus där högskolor från Finland, Lettland och Sverige ingår. Utöver att träffas fysiskt en gång per termin sker undervisningen i digitala samtalsrum. Inför varje online-lektion ska studenterna se en film med ett visst tema och förbereda sig genom att anteckna nya ord de hör samt svara på frågor kopplade till filmens tema. Under online-lektionerna diskuteras det aktuella temat främst i smågrupper så att studenterna får möjlighet att prata mycket svenska med varandra och vara aktiva.
En gång per termin ses studenterna fysiskt tillsammans med sina lärare. Höstterminen 2017 besökte man universitetet i Joensuu, vårterminen 2018 Satakunta yrkeshögskola i Björneborg och höstterminen 2018 Konstakademin i Riga. Vårterminen 2019 är Högskolan Dalarna värdar och tar emot studenterna och lärarna, en grupp på cirka 20 personer.
Samanta Liepina har tidigare varit utbytesstudent vid Högskolan Dalarna, men studerar nu interkulturella relationer mellan Lettland och nordiska länder vid Lettlands kulturakademi i Riga. Hon ser studierna i svenska som en bra investering för framtiden.
-Det finns många arbetsmöjligheter i Lettland om man kan svenska. Jag vill försöka få jobb inom kundservice dit svenska kunder ringer så att jag kan hjälpa dem med deras frågor och samtidigt träna språket. Jag har också en idé om att kanske åka till Sverige och jobba efter mina studier, säger hon.
Under besöket arbetar lärarna med utvärdering och utveckling av projektet och studenterna får lära sig mer om det svenska språket samt Sveriges historia och kultur. Man besöker även olika verksamheter på Högskolan Dalarna och några turistmål i närområdet, bland annat Falu gruva och Carl Larsson-gården i Sundborn.
Vill du också testa på studier i ett annat land? Här kan du se vilka internationella samarbeten Högskolan Dalarna deltar i.