I Dalarna är det kö till lärarutbildningen

Allt färre söker sig till lärarutbildningen. Men ett projekt i Dalarna, där lärarstudenterna anställs av en kommun redan studiedag ett, har fått trenden att vända.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

I dagens Dagens Nyheter uppmärksammas Högskolan Dalarnas arbetsintegrerade lärarutbildning som sker i samverkan med kommunerna i regionen. 

– Situationen som möter nyutexaminerade lärare idag är förändrad, mycket beroende på de förändringar som skett i samhället de senaste åren, säger Bengt Ericsson, verksamhetschef Pedagogiskt utvecklingscentrum i Dalarna (PUD) vid Högskolan Dalarna. 

– Varje år behöver vi ungefär 13 000 nya lärare och vi får fram knappt 10 000. Många som inleder sin utbildning hoppar också av innan de är färdiga. Vi har försökt hitta orsakerna till detta. Till viss del beror det på utbildningen men den största orsaken är att jobbet inte överensstämmer med förväntningarna. Ska vi då ändra utbildningen eller verkligheten? Vi bestämde oss för att ändra båda, säger Mats Tegmark, utvecklingsledare vid Högskolan Dalarna

Högskolan Dalarna erbjuder, sedan 2017, tillsammans med kommunerna i länet en unik jobb- och utbildningssatsning där studenten är anställd och arbetar på en skola 50 procent samtidigt som hen studerar 75 procent och erhåller avtalsenlig månadslön. 

Läs mer om den arbetsintegrerade utbildningen: 

Arbetsintegrerad lärarutbildning högintressant för hela landet

Arbetsintegrerad lärarutbildning

Arbetsintegrerad KPU

Artikel i Dagens Nyheter: I Dalarna är det kö till lärarutbildningen

Senast granskad:
Senast granskad: