Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.
Backhoppning är en stor tv-sport i Europa och Sverige har historiskt sett varit stora innovatörer inom sporten. Förutom Jan Boklövs berömda v-stil har nu den så kallade vindtunneln gjort succé inom sporten.
I lokalen i Bromma som tidigare användes för att testa militärflyg i hemlighet finns en lutande vindtunnel där det är möjligt att flyga i vindar i upp till 160 km/h. Till vindtunneln kommer backhoppare från hela världen för att förbättra sina flygförmågor. Backhopparna som är vana att hoppa i cirka fem sekunder under ett hopp kan nu hoppa i upp till fem minuter och får därmed goda möjligheter att arbeta med sin teknik och sitt material.
I framtiden kan Marit Stub Nybelius se en möjlighet att bedriva forskning inom flera olika områden i vindtunneln.
– Inom pedagogik går det att bedriva forskning genom att undersöka hur man förstår en rörelse. Inom coachning genom att tränaren kan stå i tunneln och handgripligen hjälpa utövaren och det går enklare att se under fem minuter vad man kan förbättra istället för några sekunder som ett hopp tar. Det går även att studera kommunikationen mellan tränare och adept. Biomekaniskt går det att ta reda på vilka muskler som arbetar och om det går att utveckla tekniken ur ett biomekaniskt och fysiologiskt perspektiv, förklarar Marit Stub Nybelius.
När det för några veckor sedan var det världscuptävlingar i finska Lahtis fanns förutom världseliten inom längdskidor, backhoppning och nordisk kombination även Internationella skidförbundet och Marit Stub Nybelius på plats.
– Jag var där tillsammans med Anton Westman som är en av männen bakom vindtunneln och gästforskare på Högskolan Dalarna och som arbetar tillsammans med Johan Johansson på Indoor Wingsuit Stockholm. Vi fick möjlighet att presentera vindtunneln för Internationella skidförbundet och världseliten som fanns på plats. Min del har varit att kunna berätta om backhoppning och använda mitt kontaktnät och därigenom har flera landslag fått upp ögonen. Sedan i somras har flera av dem och även andra landslag besökt tunneln för att träna, säger Marit Stub Nybelius.
Marit Stub Nybelius forskar om medialiseringen av internationella skidförbundet och dess påverkan på tävlingar på internationell elitnivå i backhoppning och längdåkning. Hon disputerar med en avhandling om detta senare i år.
Anton Westman är gästforskare inom medicin på Högskolan Dalarna och har bland annat forskat på fallskärmsflygning, whiplashskador, backhoppning och wingsuit.