Högtidlig avslutning för högskolans studenter

Till tonerna av folkmusik tågade på fredagseftermiddagen 300 av högskolans studenter in i arenan på Lugnet där en högtidlig avslutningsceremoni hölls, med tal av både landshövding och rektor.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Rektor avtackar en student

– Ni har tagit examen i vårt fantastiska län Dalarna, sade Ylva Thörn.
 
– Det är för er skull vi är här varje dag, även om det märks lite mer just idag, sade en sockendräktsklädd Catharina Nyström Höög, dekan vid Högskolan Dalarna, som var konferencier och hälsade välkommen.

Runt 300 studenter och deras nära och kära deltog i avslutningen. Inbjudna var de studenter som avslutat sina programstudier höstterminen 2019.

– Välkommet till decenniets sista avslutning, ni är värda en extra applåd, sade rektor Martin Norsell.

– Högskolan ska öppna vägar till kunskap för ett gott samhälle, jag hoppas ni har hittat er väg. En högtid som denna är en tid att se tillbaka. Ni kommer minnas den här dagen. Ni fixade det ni företagit er. Var stolta över det ni har åstadkommit. Grattis!

Rektor påminde om vikten av nätverket för alumni, och de vänskapsband som knutits under studieåren, och sade att han hoppades att studenterna skulle komma att återvända till högskolan, för högre studier, forskning eller undervisning.

Två råd för livet efter studierna kostade han på sig: att komma ihåg att ha roligt i det man gör, för det “är bara då det blir riktigt bra”, och att “festa som det finns en morgondag - för den är er”.

Högskolan Dalarna har ett högt förtroende i länet. Landshövding Ylva Thörn sade att hon var stolt och glad att få delta en dag som denna. Högre studier kan förändra livet, öppna dörrar som annars förblivit stängda. Det vittnade inte minst Cia Embretsen om i sitt tal.

Embretsen, som 2015 gick ut manusprogrammet för Film och TV vid högskolan, var årets alumnitalare.

Hon berättade om sin pappa som bara gick sex år i folkskola och började arbeta som tolvåring, med ett arbete i skogen han ärvt från sin far. Läsa vidare var inte att tala om, det kostade pengar. Själv kunde hon, genom högskolestudier, göra verklighet av sina filmdrömmar.

– Tack för min möjlighet att få göra en klassresa, för det blir det när man möjlighet till utbildning som ens föräldrar inte fått. Det blir en klassresa när man får välja själv, sade hon.

Studenter från akademierna Humaniora och medier, Industri och samhälle och Utbildning, hälsa och samhälle tog emot diplom och skakade hand med rektor på scenen under jubel från anhöriga på läktarna. Studentkårens ordförande Anton Petterson talade också.

När ceremonin var över tågade processionen med studenter ut, och sedan fortsatte festligheterna med mingel för studenter och anhöriga.

Senast granskad:
Senast granskad: