Högskolestudier ett av de viktigaste valen inför yrkeslivet

Behovet av ingenjörer är enormt i hela landet, Dalarna är inget undantag. Snarare tvärt om. För att berätta mer om vad Högskolan Dalarna kan erbjuda bjöds det in till en informationskväll om teknikutbildningarna.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Erik Hyttinen och Anton Elfberg
Erik Hyttinen och Anton Elfberg från Ludvika tyckte att informationsträffen på Högskolan Dalarna var väldigt intressant.

– För första gången har vi skickat en inbjudan till hushåll i Dalarna, där det finns en tonåring som går i tvåan eller trean på gymnasiets tekniska eller naturvetenskapliga program, berättar Patrick Kenger som är avdelningschef på Högskolan Dalarna. Vi tycker det är viktigt att hela familjen får en gemensam information om vad det innebär att läsa på en högskola. Det viktigaste är inte att de läser hos oss utan att de faktiskt läser vidare. Att välja högskolestudier kan vara ett av de viktigaste valen man gör inför yrkeslivet.

Under kvällen fick besökarna ta del av information om högskolans olika ingenjörsutbildningar, vad de olika programmen innehåller och vilket jobb utbildningen kan leda till. För att delge lite extra kunskap om hur arbetsmarknaden ser ut om några år var även Jan Sundkvist, arbetsmarknadsanalytiker vid Arbetsförmedlingen, med vid informationsträffen.

man framför publik

– Gymnasiet är inte längre en bas för arbetskraft till industrin, det behövs mer utbildning än så. Just nu har Sverige en konkurrensfördel när det gäller kunskap inom industrin, ska vi behålla den krävs kvalificerad personal. Det mest negativa för oss i Dalarna är att nästan 2 000 av alla ingenjörer är över 55 år. Det är 34 procent av alla ingenjörer. Det krävs många nyutbildade bara för att ersätta dessa.

Ytterligare en viktig del av de tekniska utbildningarna vid Högskolan Dalarna är samverkan med de lokala industriföretagen.

– Flera av våra ingenjörsutbildningar har praktik eller skarpa projekt tillsammans med företag i länet, berättar Patrick Kenger. Det är ett samarbete som är bra för studenterna, för företagen och för oss på högskolan. Om vi inte vet vad företagen efterfrågar, hur ska vi då kunna veta vad vi ska utbilda till?

Två av besökarna under kvällen var Erik Hyttinen och Anton Elfberg som studerar vid ABB industrigymnasium i Ludvika.

– Jag kommer att studera vidare, säger Anton. Jag är mest intresserad av energiteknik. Omställningen från fossila bränslen till förnybar energi är hett, inom det området tror jag det kommer att finnas jobb.

– Det har varit en väldigt intressant kväll, säger Erik. Det är bara svårt att välja program, det är flera stycken som jag kan tänka mig. Hur som helst verkar det finnas gott om jobb vilket program man än väljer.

Senast granskad:
Senast granskad: