Högskolan Dalarnas studenter levererade igen

Tillgänglighet till mobila applikationer för färgblinda och konsten att attrahera på framtidens arbetsmarknad. Det var två av närmare fyrtio examensarbeten som visades upp under StudentExpo 2019.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Från vänster: Kristin Hane, Mikael Knutes, Ninni Ericsson, Linda Reitz, Tony Sömsk, Sanna Olsson, Johanna Holmberg och Mathilda Norman.
Från vänster: Kristin Hane, Mikael Knutes, Ninni Ericsson, Linda Reitz, Tony Sömsk, Sanna Olsson, Johanna Holmberg och Mathilda Norman.

För tredje året i rad ordnade Högskolan Dalarna och Dalarna Science Park StudentExpo. Ett event där studenter från Ekonomi, samhälle & turism, Teknik & natur och Data, IT & design visar upp sina examensarbeten för allmänhet och näringsliv.

38 bidrag visades upp på mässan som också är en tävling där studenterna fick max tio minuter på sig att berätta om sitt arbete för en jury. Totalt utsågs sex bidrag i tre kategorier och vinnarna belönades förutom äran med både diplom och 2000 kronor.

Kristin Hane och Mikael Knutes från det Systemvetenskapliga programmet vann med sitt arbete Tillgänglighet till mobila applikationer för färgblinda.

– Det känns jätteroligt. Jag tror att vi vann för att vårt arbete kan skapa nytta på flera nivåer. För utvecklare, produktägare, kravställare och samhället, säger Kristin Hane.  

Två andra vinnare blev Johanna Holmberg och Sanna Olsson, Personal- och arbetslivsprogrammet. Deras bidrag hade rubriken Konsten att attrahera på framtidens arbetsmarknad – en studie i arbetsgivares attraktivitet inom IT-branschen.

– Vi valde IT-branschen främst för att det är en bransch som just nu utvecklas och växer snabbast men som också är en av de branscher där företagen har svårast att hitta rätt kompetens, säger Sanna Olsson.

Hur gick presentationen?

– Efter att ha jobbat med den här uppgiften under nästan tjugo veckor var det ändå rätt enkelt att presentera. Man kan ju arbetet rätt bra vid det laget, säger Johanna Holmberg. 

Johanna Holmberg och Sanna Olsson framför sin presentation.

Juryns ordförande är Faisa Abukar Abdi, som förra året var en av vinnarna med sitt bidrag Energieffektivisering på Limatvätten. Den här gången var hon dock en av tretton personer från olika företag och näringsliv som skulle bedöma bidragen.  

– Det var jättekul att lyssna på alla examensarbeten. De har lagt så mycket tid på att få fram sina resultat, säger Faisa Abukar Abdi.

Studenternas arbeten kommer att visas på Dalarnas Science Park i Borlänge fram till  tisdag 28 maj.

Övriga vinnare blev:

Ninni Ericsson: En metod för UX-design som involverar användarna.
Linda Reitz: Planning and visualization of energy-efficient container buildings for residential purposes under three climatic conditions.
Tony Sömsk: Investigate and develop a conceptual solution to eliminate excessive coupler parts wear-out.
Mathilda Norman: Klimatkalkyl för flerbostadshus - Klimatbelastande poster i tidigt skede.


 
 

 

Senast granskad:
Senast granskad: