Högskolan Dalarnas mediestudenter levererade igen

Kortfilmer, dokumentärer och musik skapad på högst otraditionella sätt. Det var lite av vad som visades upp av mediestudenterna under EXPO 2019.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Full aktivitet i Mediehuset under EXPO 2019
Full aktivitet i Mediehuset under EXPO 2019.

Det är svårt att inte bli berörd när slutprojekt ska visas upp i Mediehuset. Från det att man kommer upp för trapporna och ut i ”Svarta havet” som lokalen kallas omfamnas man av ljud, musik, film och glada studenter. EXPO är ett gediget årligt arrangemang där samtliga studenter som är inne på sitt tredje och sista år får det utrymme och uppmärksamhet de förtjänar. Under årets EXPO visade ett nittiotal studenter upp sina slutprojekt och en av dem var Amanda Wilhelmsson som läser Film- och TV-produktion.

– Man har jobbat och tänkt på det så lång tid och nu får man faktiskt komma ut och visa vad man jobbat med, det är verkligen jättekul, säger hon.

Amanda Wilhelmsson i full färd med att berätta om sitt projekt.

Amandas slutprojekt blev en kortfilm som heter ”Sista resan hem”. Den handlar om en kille som ska åka till mars men handlingen fokuserar kring hans sista tid hemma i Sverige innan avresan. En produktion som blev av tack vare fint samarbete mellan Film- och TV-produktion, Manus för film och TV och Ljud- och musikproduktionsprogrammet, berättar Amanda.

Syftet med EXPO är att visa upp verksamheten och alla olika inriktningar samtidigt som det blir en grand finale för studenterna som jobbat hårt och länge med sina projekt. En av dem som gjorde verklighet av en lite annorlunda idé var Noa Jonsson på Ljud- och musikproduktionsprogrammet.

– Jag ville göra en låt utan att använda traditionella instrument och ljud så jag gjorde fältinspelningar och spelade in tågljud och gjorde en låt av det, säger han.

Hur blev det då?

– Jag är riktigt nöjd. Det känns som jag gjorde det bästa jag kunde på den tiden jag hade och så har jag fått mycket beröm vilket är peppande, säger Noa Jonsson.

I det ena hörnet av ”Svarta havet” syntes en ung man bakom ett lite annorlunda trumset. Det visade sig att han gjort det möjligt att spela på ett elektroniskt trumset och få det att låta som ett vanligt.

– Jag har samplat enskilda trumljud beroende på hur hårt man slår och sedan lagt in dem i min dator och nu kan man spela dem på ett elektroniskt trumset och det låter som riktiga trummor, säger Christian Severin,  Ljud- och musikproduktionsprogrammet.

Christian Severin bakom sitt elektroniskta trumset.

Senast granskad:
Senast granskad: