Högskolan Dalarna välkomnar nya professorer

De tre som förstärker lärosätet med sin kompetens är Arend Hintze, professor i mikrodataanalys, Thomas Strandberg, professor i socialt arbete och Yves Rybarczyk också han professor i mikrodataanalys.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

På bilden syns tre män i närbild. De tre är Arend Hintze, professor i mikrodataanalys klädd i röd skjorta. Thomas Strandberg, professor i socialt arbete, klädd i svart kavaj och vit skjorta med pullover och Yves Rybarczyk också han professor i mikrodataanalys. Yves bär en grå kavja med en svart t-shirt under.
Från vänster: Arend Hintze, professor i mikrodataanalys, Thomas Strandberg, professor i socialt arbete och Yves Rybarczyk också han professor i mikrodataanalys.

Yves Rybarczyk, längst till höger i bild, kommer ursprungligen från Frankrike och det var på University of Evry som han tog sin doktorsexamen i Robotiks med fokus på AI, artificiell intelligens. Den akademiska karriären inleddes dock i Portugal där han studerade åren 2007-2015 innan det bar av till Sydamerika.

– Eftersom jag tycker om äventyr och utmaningar bestämde jag mig för att flytta till Ecuador där jag jobbade i fyra år som professor.

När Yves Rybarczyk sedan fick ett erbjudande om en professorstjänst på Högskolan Dalarna kunde han inte säga nej.

– Jag är glad över att vara här. Det är en helt annan miljö än den i Sydamerika och jag tror jag kommer få mer tid till undervisning och forskningsaktiviteter. Jag hoppas också kunna bidra till en förbättring av kvaliteten på utbildningen.

På fritiden sysslar Yves Rybarczyk gärna med sport och då särskilt löpning och simning. Han bor nu i Borlänge med sin fru och sina två barn och hoppas inom kort kunna byta lägenheten till ett hus i närheten av högskolan.

Arend Hintze, till vänster i bild, är också professor i mikrodataanalys men med en lite annan bakgrund. Han har en doktorsexamen i genetik och har jobbat de senaste fjorton åren i USA med bland annat att utveckla kognitiva system som kan styra virtuella robotar. Nu bor han med sin fru och fyra barn i Vika utanför Falun.

– Jag ser mycket fram emot att få jobba med nya människor. Jag föredrar upplevelsebaserat lärande där man använder sig av ”riktiga” problem för då kan man se att man kan göra skillnad. Vid sidan av forskningen tycker jag att mentorbiten är det coolaste med att vara professor, säger Arend Hintze.

Vad gör du helst när du är ledig?

– Eftersom mitt jobb är så teoretiskt tycker jag om att jobba med händerna. Allt från att bygga modellflygplan till att sy halloween-dräkter till barnen. Jag programmerar också tv-spel och tävlar i detta ibland.
2019 fick Arend Hintze pris för sina viktiga bidrag inom Artificial Life av International Society for Artificial Life (ISAL).

Högskolan Dalarna har också fått en ny professor i socialt arbete. Han heter Thomas Strandberg och kommer närmast från Örebro universitet där han arbetat de senaste arton åren. Det var också där karriären inleddes.

– Jag började min forskarutbildning där år 2001. Dessförinnan hade jag arbetat som lärare på omvårdnadsprogrammet och tidigare inom omsorgsverksamhet för personer med funktionshinder. Mitt forskningsintresse väcktes under den tiden för att få mer kunskap om personer med funktionsnedsättning och jag antogs i forskningsmiljön Institutet för handikappvetenskap. Min forskning har rört sig om rehabiliteringsprocessen tillbaka till vardagslivet för personer som vuxna förvärvat en hjärnskada.  
 
Thomas kommer att fortsätta bo i Örebro och veckopendla till högskolans Campus Falun. Om att lämna en tjänst han haft under lång tid säger han så här.

– Det känns bra och utmanande att komma till en ny högskola efter arton år på en och samma arbetsplats, säger Thomas Strandberg.
 

 

Senast granskad:
Senast granskad: