Gymnasieeleven Frowin kontaktade Högskolan för att få hjälp att utveckla sin robot

- Jag har spanat in vad Högskolan Dalarna har gjort tidigare och är mycket imponerad av bland annat deras så kallade Eximusprojekt där studenter har tillverkat extremt energisnåla fordon på räls, säger Frowin Winkes.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Frowin Winkes

Frowin Winkes är 18 år och går på tekniskt program på NTI-gymnasiet i Falun. Som gymnasiearbete har han valt att utveckla en särskild typ av robot med en särskild typ av hjul som tillåter roboten att förflytta sig i alla riktningar. Roboten finns ännu bara som ritning i datorn, men nu har han vänt sig till Högskolan Dalarna för att få hjälp med att ta fram en prototyp.  

- Jag har alltid varit intresserad av teknik och robotbygge har jag hållit på med sedan jag fyllde 14 år, då jag fick en legorobot i present. När jag i skolan skulle fundera ut vad jag ville arbeta med som gymnasiearbete var valet självklart. Jag ville bygga en robot, säger Frowin Winkes.

Det unika med roboten är dess hjul. De är konstruerade på så vis att fordonet kan förflytta sig i sidled med hjälp av rullar i vinklar. Genom att vrida rullarna i olika riktningar uppstår krafter åt andra riktningar än bara framåt och bakåt.

- Tekniken kan få stor praktisk nytta på många områden. Den skulle kunna tillämpas på gaffeltruckar i trånga utrymmen där de annars skulle behöva stora ytor att svänga runt på, säger Frowin Winkes som har stora förhoppningar om att idén ska få uppmärksamhet.

Men ännu så länge finns roboten bara i Datorn, i ritningsprogrammet CAD. Frowin Winkes har därför vänt sig till Högskolan Dalarna för att få hjälp med att utveckla en prototyp.

- Jag har spanat in vad Högskolan Dalarna har gjort tidigare och är mycket imponerad av bland annat deras så kallade Eximusprojekt där studenter har tillverkat extremt energisnåla fordon på räls, säger Frowin Winkes.

Han fick kontakt med Högskolan Dalarna första gången på en gymnasiemässa och nyligen fick han besöka dem och presentera mina idéer.

- De verkade intresserade och jag fick en positiv känsla. Min förhoppning är att få dels ekonomisk hjälp att utveckla projektet, men framförallt skulle jag vilja ha hjälp med material och att utveckla delarna.

När Frowin Winkes slutar gymnasiet kommer han att vilja studera vidare till ingenjör och drömmen är att arbeta med flygplansteknik.

- Jag har alltid varit fascinerad av hur hundratals ton av metall kan hållas flygande. Jag siktar på civilingenjör inom något som rör aerodynamik.

Patrick Kengner är avdelningschef, Material och Teknik vid Högskolan Dalarna och var en av de som var med och tittade på Frowins Winkes robotritning.

- Det är alltid spännande att se nya kreativa lösningar från gymnasieelever. Just Frowins lösning med de speciella hjulen är något som ska bli mycket spännande att ta en extra titt på, vilket vi kommer att göra relativt snart, säger Patrick Kenger. 

Se även inslag på SVT Dalarna: Frowin vill skapa framtidens robot

Fakta Frowin Winkes

Ålder: 18 år
Bor: Veckopendlar till Falun från Mora.
Intressen: robotbygge, segling och cello.

Senast granskad:
Senast granskad: