Förväntansfulla studenter anlände till terminsstart

Kön ringlade lång i regnet då det var dags för välkomstceremoni för de nya studenterna vid Högskolan Dalarna.
Spelmän på välkomstceremonin

De nya studenterna välkomnades av konferencier Sara Irisdotter Aldenmyr, professor i pedagogiskt arbete. Första talare var rektor Marita Hilliges som inledde med en kort presentation om Högskolan Dalarna, dess 16 000 studenter, 750 medarbetare och den stora spännvidd av ämnesområden som undervisas här.

– Här utbildar vi lärare, ingenjörer och sjuksköterskor samt undervisar i media, turism, internationella relationer och inte mindre än tio främmande språk, berättade Marita Hilliges.

Hon berättade vidare om de digitala satsningarna där Högskolan Dalarna ligger i framkant, samt det viktiga arbetet med att föra etiska diskussioner. Hon berättade även om nödvändigheten att arbeta hårt och de fördelar som det kan leda till.

– Men allt är inte hårt arbete. Här vid Högskolan Dalarna finns enorma möjligheter till sportaktiviteter, musik och att njuta av vacker natur, sade Marita Hilliges.

Därefter följde tal av bland andra kårordförande, kommunrepresentanter samt nuvarande studenter.

Två studenter som ser fram emot att få börja studera var Anna Andersson, 24 år, som ska bli gymnasielärare, och Ola Fransson, 27 år, som ska bli förskollärare.

– Jag är intresserad av språk och tycker att undervisning verkar mycket roligt. Eftersom jag kommer att komplettera min utbildning med en speciallärarutbildning så kommer jag att studera länge. Hela sex år blir det. Jag är från Västervik och kommer att studera på distans så jag kommer tyvärr inte att uppleva så mycket av studentlivet i Falun, säger Anna Andersson.

Hon är glad över att arbetsmarknaden verkar ljus framöver för lärare och att det förmodligen inte blir några svårigheter att få jobb.

Ola Fransson är från Falun och planerar att läsa de tre och ett halvt åren till förskollärare här i sin hemstad.

– Jag tycker det verkar roligt att arbeta med barn och eftersom jag är musikintresserad så hoppas jag kunna använda musik mycket i mitt jobb med barnen, säger Ola Fransson.

Text: Henrik Sjögren 
Foto: Anna Holm