Forskningsprojekt i Tjärna Ängar blev finalist i tävlingen Årets bästa renoveringsobjekt

Högskolan Dalarna har i samarbete med Tunabyggen genomfört ett omfattande forskningsprojekt i Tjärna Ängar där målet var halverad energianvändning med fokus på social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet för att skapa en levande och trygg stadsdel fler mötesplatser och säkrare trafiklösningar.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Det är Sveriges allmännytta, branschorganisationen som förvaltar mer än hälften av Sveriges hyresbostäder, som står bakom tävlingen om vilket bostadsföretag som genomfört årets bästa renoveringsprojekt. Renoveringen av bostadsområdet Tjärna Ängar var ett av fyra projekt som blev utsedda till finalister och som presenterade sina projekt för deltagarna i Fastighetsutvecklingsdagen 31 augusti. Deltagarna fick sedan medverka i en omröstning där publikpoängen vägdes mot juryns poängsättning. Det blev Gavlegårdarnas förnyelse av stadsdelen Nordost i Gävle tog hem förstapriset.

Forskningsprojektet Tjärna Ängar har projektletts av Jonn Are Myhren, docent och ämnesansvarig i byggteknik samt doktorander vid Högskolan Dalarna.

– Varsam och effektiv renovering med minimal hyreshöjning, har varit våra ledord under hela arbetet, säger doktorand Alaa Khadra.

Det tvärvetenskapliga forskarteamet har tillsammans med Tunabyggen haft en tydlig målsättning med att halvera energianvändningen i Tjärna Ängar med fokus på social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet för att skapa en levande och trygg stadsdel med fler mötesplatser och säkrare trafiklösningar. Forskarteamet har utvecklat en process för att renovera kostnadseffektivt och varsamt både för miljön och de boende. De arbetade med tre identiska miljonprogramshus under 5 års tid, där huvudfokus har varit att jämföra olika värme- och ventilationssystem.

Detta var något som uppmärksammades av tävlingens jury som ett ”mycket positiv och intressant tillvägagångssätt: att prova ut tre olika alternativ med tekniska system för energieffektiv renovering – och göra detta tillsammans med en högskola och låta det blir ett forskningsprojekt! Det är värdefull kunskap som är användbar långt utanför det egna projektet.”

Ombyggnationer har genomförts för bättre energiprestanda av tak, fasad och balkonger. Det inkluderar nya fönster, nya blandare, nya tekniklösningar för värme och ventilation, samt byte av stammar. Entréer har fått nya säkerhetslösningar och utrymmen för förvaring. Dessutom har gårdar och ytor mellan husen byggts om.

Läs mer om tävlingen och de fyra finalisterna på Sveriges Allmännyttas hemsida

Senast granskad:
Senast granskad: