Forskarfredag lockade ungdomar från hela Dalarna

- Det är jättekul att få presentera sitt arbete för gymnasieelever och allmänheten. Jag vill visa att en forskare inte behöver vara någon nördig typ, utan vem som helst som är nyfiken kan bli forskare, säger Mikael Olsson, professor vid Högskolan Dalarna.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Fredagen den 29 september var en högtidsdag för den akademiska världen. Då firades nämligen Researcher's night – ett tillfälle som firas den sista fredagen i september i hela Europa. Tillfället är utlyst av EU-kommissionen och syftet är att allmänheten och skolor ska få träffa forskare och lära sig mer om forskning i allmänhet.

I Sverige arrangerades aktiviteter på 31 orter. I Dalarna hölls evenemanget i Framtidsmuseet i Borlänge och det arrangerades av Högskolan Dalarna tillsammans med Framtidsmuseet. Hit bjöds under dagen skolungdom från hela länet för att lyssna på föredrag av tio olika forskare som fick presentera sina vetenskapliga rön på ett lite mer lättförståeligt sätt. På eftermiddagen var det dags för den lite äldre publiken.

Professor Mikael Olsson som forskar i Materialvetenskap vid Högskolan Dalarna. Han talade under rubriken "En resa in i mikrokosmos". Under föredraget visade han bilder från den mikroskopiska världen tagna med ett elektronmikroskop.

- Ett viktigt syfte för oss är att få fler intresserade av teknikämnet, där vi har lite utmaningar med att rekrytera nya studenter, säger Mikael Olsson.

Och nog fanns det intresse hos de besökande. Mikael Olsson fick många initierade frågor från gymnasieeleverna på hans föredrag. Just denna grupp tillhörde Karlfeldsgymnasiet i Avesta och Leksands gymnasium.

En av eleverna var Eira Dougherty från Leksands gymnasium. Hon läser naturvetenskaplig linje och är intresserad av att arbeta med något inom geologi i framtiden.

- Det var ett jätteintressant föredrag. Det är kul att se att små, små detaljer i den mikroskopiska världen kan ha så stor påverkan material när man tillverkar föremål. Hans forskningsområde går att tillämpa på många områden.

Eira Dougherty tycker att Forskarfredag är ett bra initiativ som kan bidra till att öka intresset för forskning.

- Det har varit en spännande dag hittills. Jag kommer i eftermiddag att titta på fler föredrag, bland annat ett som handlar om dynamiska varningsskyltar och hur det påverkar bilförares beteende, säger Eira Dougherty.

Text och bild: Henrik Sjögren

Senast granskad:
Senast granskad: