Forskare visar upp sig och sin forskning under ForskarFredag!

Sista fredagen i september firas ForskarFredag inte bara i Dalarna och Sverige, utan i stora delar av Europa. Under dagen och kvällen erbjuds flera föreläsningar och aktiviteter på 2047 Science Center i Borlänge.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Forskarfredag är ett årligt evenemang för att skapa mötesplatser mellan forskare och allmänhet. Syftet är att visa hur roligt, spännande och vardagsnära forskning kan vara och hur det egentligen är att jobba som forskare. Meningen är också att lyfta fram människan bakom forskningen och visa att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb.

Under dagen bjuds alla gymnasieskolor i Dalarnas län in till korta föreläsningar inom en rad olika ämnen. Deltagande forskare från Högskolan Dalarna är: Somayeh Aghanavesi, Tarja Alatalo, Anna Annerberg, Erik Backman, Caroline Bastholm, Jenny Ericson, Peter Jansson, Sverker Johansson, Patrick Kenger, Catharina Nyström Höög, Mikael Olsson, Lars Rönnegård samt Mats Rönnelid.

På eftermiddagen öppnar 2047 Science Center upp för alla som är nyfikna på forskning. På programmet erbjuds föreläsningar om vulkanens inre, biologisk mångfald och artificiell intelligens. Besökaren kommer även få lära sig om nyckelpigeexperimentet, ett massexperiment där vem som helst har haft möjlighet att hjälpa forskare att samla in och identifiera nyckelpigor. Även forskningen vid Högskolan Dalarna kommer att presenteras.

Samtidigt som Forskarfredag pågår även Astronomins dag på 2047 Science Center. Ta chansen att träffa astronomiexperter som berättar om svarta hål och appar som kan hjälpa dig att hitta bland stjärnor och planeter. Du får även chans att besöka planetariet och om vädret tillåter titta på Andromedagalaxen och några stjärnhopar genom teleskop.

I Dalarna anordnas Forskarfredag tillsammans med 2047 Science Center. Målgruppen är den breda allmänheten men med särskild fokus på barn och unga. Runtom i Sverige arrangeras lokala aktiviteter och samordnas nationellt av föreningen Vetenskap & Allmänhet. Men Forskarfredag äger inte bara rum i Dalarna och Sverige. Den sista fredagen i september är utlyst som European Researchers' Night av EU-kommissionen och i år erbjuds aktiviteter i omkring 340 städer över hela Europa.

Se programmet för ForskarFredag i Dalarna.

Läs mer om ForskarFredag

Kontakt

Senast granskad:
Senast granskad: