Forskare uppmärksammas för studier om hållbarhet inom omvårdnad

Marie Elf och Anna Anåker blev i slutet av november utsedda till årets Astrid Janzon-talare. De uppmärksammades för sin forskning om hållbarhet inom omvårdnad.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Bild på Marie Elf och Anna Anåker under Astrid Jaznon-symposiet 2018.

På årets Astrid Janzon-symposium höll Marie Elf och Anna Anåker presentationen ”Klimatet, sjukvården och en hållbar omvårdnad” om klimatförändringar och hållbar utveckling inom hälso- och sjukvård. Forskarna har tidigare skrivit två uppmärksammade artiklar på ämnet och medverkat i ett EU-projekt som handlar om klimatförändringar och hållbarhet inom sjuksköterskeutbildningen. Tillsammans med andra Europeiska lärosäten har Marie Elf och Anna Anåker studerat sjuksköterskestudenters attityd till hållbarhet och klimatförändringar.

– Under presentationen berättade vi bland annat om ett projekt som innebär att vi använder ett utbildningsmaterial om klimatförändringar och hållbarhet inom Omvårdnad. Materialet, Nursing and Sustainability, NurSeS är fritt online och innehåller ett rikt undervisningsmaterial som vi har börjat att implementera inom sjuksköterskeprogrammet, säger Marie Elf.

Marie Elf och Anna Anåker talade även om högskolans roll och ansvar för att implementera Agenda 2030 och de 17 globala mål för hållbar utveckling.

– Det var en ära och ett erkännande att vårt arbete med hållbarhet inom omvårdnad uppmärksammas. Vi hoppas att kunna fortsätta med den forskningen, säger Marie Elf.

Astrid Janzon – Sveriges Florence Nightingale

Astrid Janzon var sjuksköterska och rektor för Statens sjuksköterskeskola i Stockholm under hela dess verksamhetstid. Hon ses av många som Sveriges svar på Florence Nightingale och anses ha haft en betydelsefull roll för utformningen av svensk sjuksköterskeutbildning. Bland annat arbetade Astrid Janzon för att sjuksköterskeutbildningen skulle bli en akademisk utbildning med internationella inslag. Hon blev också under sina verksamhetsår en internationellt erkänd expert inom Global hälsa. Astrid Janzons stiftelse grundades 2004 och ger bidrag till en årlig Astrid Janzon-föreläsning. I år hölls den på Röda Korsets Högskola i Stockholm.

– Astrid Janzons arbete och yrkesliv är fantastiskt och hon är sann rollmoder. Inte bara det att hon var med och förändrade sjuksköterskeutbildningen till en akademisk utbildning, hon var också en sann feminist som påpekade de ojämlika strukturerna som rådde inom vård och omsorg och inom utbildningen till sjuksköterska, säger Marie Elf.

Senast granskad:
Senast granskad: