Forskardag bjöd på högt tempo och intressanta föreläsningar

Genom korta föreläsningar presenterades ett tjugotal forskningsprojekt under ISTUD:s forskardag, som också innehöll internationella samarbeten och speed-dating.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Jenny Åberg, doktorand i statsvetenskap ägnade sina minuter till regimtyper och demokrati.
Jenny Åberg, doktorand i statsvetenskap, ägnade sina minuter åt regimtyper och demokrati.

Det var rappt, intressant och innehållsrikt när över tjugo forskare presenterade sin forskning på endast en timme i högskolans fina bibliotek i Falun. Något som var möjligt tack vare presentationer på tre minuter vardera. Ett koncept som forskningsprofilen Interkulturella studier provade redan för två år sedan med gott resultat, säger Vera Nigrisoli Wärnhjelm, universitets lektor i italienska. 

– Det fungerade väl. Man ska bara ge ett smakprov av sin forskning utan att vara långrandig, säger hon.

Forskardagen är en möjlighet för de aktiva forskarna i forskningsprofilen Interkulturella studier, ISTUD, att berätta om sitt arbete men också bjuda på tips och inspiration.  

En av dem som presenterade sin forskning var Jenny Åberg, doktorand i statsvetenskap, som på sina minuter hann gå igenom hur olika regimtyper påverkar demokratin.

– Det är en utmaning att presentera sin forskning på tre minuter men ganska roligt. Framför allt att få ta del av så många andra forskares områden, säger hon.

Dagen innehöll också gruppresentationer av flera internationella samarbeten och även här var tiden begränsad. Den här gången till tio minuter. En av dessa presentationer stod adjunkterna Nathalie Andersson och Liselotte Kihlbom för. De berättade om Nordplus som är ett språkprojekt mellan högskolor i Sverige och Finland. 

Liselotte Kihlbom och Nathalie Andersson är adjunkter i svenska som andra språk.

– Vi arbetar tillsammans med två skolor i Finland och projektet syftar till att studenterna på de här olika skolorna ska mötas i olika digitala samtalsrum för att utveckla sin svenska, knyta kontakter och skapa nätverk, säger Liselotte Kihlbom.

Hur var det att berätta om ert projekt under forskardagen då?

– Det var jättekul. Det är första gången vi presenterar vad vi gör utanför vårt ämne, säger Nathalie Andersson.

Efter samtliga presentationer fick deltagare och publik möjlighet att speed-dejta varandra för att inhämta mer kunskap och inspiration men också knyta kontakter.

Arbetet inom forskningsprofilen Interkulturella studier, ISTUD, kretsar kring mänsklig kommunikation, kultur och kulturyttringar, interkulturellt samspel, socio-kulturella diskurser samt hur identiteter gestaltas och framförs i olika typer av medier.

 

Senast granskad:
Senast granskad: