Formstarkt på designstudenternas utställning

Den årliga utställningen Designexit visade som vanligt upp fantastiska verk skapade av sistaårsstudenterna vid Grafisk design för tryckta och digitala medier. Den här gången hölls utställningen i den kreativa miljön på Lokstallarna i Falun.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Viktor Eklund
Viktor Eklund framför några av de arbeten han modellerat i 3D

Sedan 1992 har Högskolan Dalarnas designstudenter visat upp sina verk vid en avslutande utställning. De senaste fem åren har utställningen kallats Designexit och årets tema har varit transparens.

– Studenterna har själva planerat, informerat om och nu byggt upp och genomfört den här utställningen, säger Åsa Svensson som tillsammans med Alexander Karlsson är två av lärarna vid programmet. 

– Arbetet med utställningen har varit inblandat i fler olika kurser under året och studenterna har inspirerat varandra under arbetets gång. Till årets utställning har de tagit hjälp av studenter vid Audiovisuell produktion för att få till en riktigt häftig upplevelse.

– Studenterna är väldigt duktiga på att ta egna initiativ när det gäller kontakter med näringslivet, säger Alexander Karlsson. Bland annat har de lyckats knyta flera sponsorer till utställningen. 

Temat transparens visades på olika sätt i studenternas arbeten. En genomgående beskrivning av transparens är att man inte längre kan gömma sig i skolans värld utan måste ut och visa upp sig. 

Viktor Eklund kommer från Skellefteå och är en av studenterna som ställer ut vid Designexit.

– Jag har lärt mig fantastiskt mycket under de här åren på högskolan, man kan nog säga att jag lärt mig allt som krävs för att klara mig i ett framtida yrke.

Viktor har ett stort intresse för bildbehandling och illustrering men har under utbildningen börjat jobba allt mer i 3D.

– Behovet av att kommunicera i 3D blir större och större, berättar han. I vissa fall kan 3D-modellering ersätta fotografering eftersom man kan återanvända mycket av det man arbetar fram. Jag tror inte att det blir några svårigheter att komma in på arbetsmarknaden efter den här utbildningen.

Designexit lockar varje år ett stort antal personer från näringslivet som ser en möjlighet att rekrytera riktigt duktiga och välutbildade grafiska formgivare.

 

Senast granskad:
Senast granskad: