”Milk” resultatet av internationellt samarbete mellan filmstudenter

En övernaturlig berättelse om sorg och saknad rotad i de svenska folksagorna – det är filmen ”Milk”, ett internationellt samarbete mellan studenter vid University of Portsmouth och Högskolan Dalarna.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Studenter från University of Portsmouth och Högskolan Dalarna samarbetar i filmprojektet Milk, inspelad utanför Rättvik.
Studenter från University of Portsmouth och Högskolan Dalarna samarbetar i filmprojektet Milk, inspelad utanför Rättvik.

I en furuinredd stuga i Lenåsen utanför Rättvik har ett internationellt samarbete pågått i en veckas tid. Studenter från Film Production department vid universitetet i engelska Portsmouth och från Film- och TV-produktion på Högskolan Dalarna har tillsammans med två professionella brittiska skådespelare jobbat fram kortfilmen ”Milk”.

-Filmen är inspirerad av svenska folksagor så det har varit en dröm för oss att få komma till Sverige och filma, men av praktiska skäl trodde vi inte det var möjligt. Men så kom vi i kontakt med Högskolan Dalarna och ett samarbete startade mellan skolorna. De lät oss låna tre av deras fantastiska studenter och det sporrade oss att komma till Sverige. Att vara här tar filmen till en helt ny nivå, karaktärerna lever historien istället för att berätta den, säger Emily Field, producent för filmen och student vid University of Portsmouth.

I filmen möter man Petúr, spelad av Tim Suffolk, som bor i en isolerad stuga i skogen. En dag får han besök av en mystisk främling, spelad av May Macleod, som vill låna mjölk. Det visar sig dock snart att anledningen till främlingens besök är att hjälpa Petúr komma vidare i sorgeprocessen efter att ha förlorat sin familj.

– Det har varit väldigt kul och lärorikt att jobba ihop. Vi jobbar i princip på samma sätt och det är ett bra team och ett gott samarbete. Det har varit lätt att bli bekväma med varandra, säger Basliel Berhane som går andra året på Film- och TV-produktion på Högskolan Dalarna.

Framöver väntar internationella filmfestivaler i bland annat Stockholm, London och Cannes dit filmen kommer att skickas. Och nya samarbeten kan vänta runt hörnet.

-Det är definitivt något vi har diskuterat. Vi kommer att göra vårt expo i trean och då hade det varit kul om vi kunde samarbeta igen, säger Basliel.

-Och vi skulle gärna ha dem i Portsmouth så flyger de över är vi alla förberedda att jobba med dem igen, det har varit jättebra, säger Rebecca Egerström, inspelningsledare och student vid University of Portsmouth.

Se mer av projektet på filmens Facebooksida

Senast granskad:
Senast granskad: