Kvinnors röster får liv i filmsamarbete

Kulning är ett av de äldsta vokala uttrycken som fortfarande brukas. I filmen Kvinnors röster, ett samarbete mellan högskolan och Dalarnas museum, får detta kulturarv liv genom rörlig bild, foton och ljud.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

PersGöran Olsson, filmansvarig Dalarnas museum, Maja Hagerman, lektor i bildproduktion vid Högskolan Dalarna och Jennie Tiderman-Österberg, musikantikvarie vid Dalarnas museum har samarbetat kring filmprojektet Kvinnors röster.
PersGöran Olsson, filmansvarig Dalarnas museum, Maja Hagerman, lektor i bildproduktion vid Högskolan Dalarna och Jennie Tiderman-Österberg, musikantikvarie vid Dalarnas museum har samarbetat kring filmprojektet Kvinnors röster.

Filmen är skapad av Maja Hagerman, lektor i bildproduktion vid Högskolan Dalarna och ansvarig för kursen Berätta med film om kulturarv och historia. Majas sug efter historiskt material att göra film av tillsammans med Dalarnas museums kulturella bild- och ljudskatter blev en perfekt matchning. Under måndagen hade filmen premiär på Mediehuset.

-Det fanns redan ett slags bildsatt föredrag. Ni hade ju redan börjat skapa något som man såg kunde bli väldigt fint, säger Maja Hagerman, och vänder sig mot Jennie Tiderman-Österberg, musikantikvarie vid Dalarnas museum och berättarröst i filmen.

-Att vi har fått till det här projektet är en enorm vinst, det har varit som en utbildning för oss. Framförallt vinner vi i kunskap om hur man gör film och hur man förmedlar kunskap om kulturarvet och kulturföreteelser. Dessutom är det viktigt att vi har ett etablerat samarbete med Högskolan Dalarna, vi är ju två kunskapsinstitutioner i samma län, säger Jennie.

Den 15 minuter långa filmen är en resa genom Dalarnas kulturhistoria där kvinnorna och deras vokala uttryck står i fokus. Det handlar om fäbodkultur, vallning och de melodier, toner och läten som användes för att kommunicera med boskapen och med varandra. Rörligt arkivmaterial och gamla fotografier varvas med nyinspelat material. Jennie Tiderman-Österberg har forskat i ämnet och kular själv i filmen.

Både Maja och Jennie hoppas på ett fortsatt samarbete mellan högskolan och museet.

-Självklart ska vi gå vidare. Vi har bland annat testat så smått att studenter som går yrkesprogrammen för film och tv har fått vara på museet och provat att göra sina studentuppgifter utifrån materialet där. Det finns flera olika vägar framåt men just nu är vi så glada att det här är klart, säger Maja Hagerman.

Här kan du se filmen Kvinnors röster

Senast granskad:
Senast granskad: