Film och samtal under Existentiell Filmfestival Dalarna 2019

Årets upplaga av Existentiell Filmfestival blev än en gång lyckad. I fullsatta lokaler i Mediehuset utbyttes tankar om både framtid och att hitta hopp.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Filmfestivalen fortsätter locka många besökare.
Fullsatt på samtliga seminarier på årets Existentiella Filmfestival.

– Jag är mycket nöjd. De småproblem som dök upp kunde lösas i  en hast, säger Satu Sundström, projektadministratör på Högskolan Dalarna.

Temat detta år var ”Du sköna nya värld?” där tanken var att lyfta frågor om vår framtid och hitta hopp i de filmer som hade valts ut. Bland dem fanns den norska Vad ska folk säga? som handlar om heders­problematik, den japanska Shoplifters som ställer frågor om familj och om brott och den svenska dokumentären Flotten, om en vetenskaplig expedition, som inte blev riktigt som den ansvarige forskaren hade föreställt sig.

Bland gästerna som inbjudits att diskutera filmerna märktes ärkebiskop Antje Jackélen, kulturchefen på Dagens Nyheter Björn Wiman och från Högskolan Dalarna religionsvetarna Tomas Axelson och Urban Claesson. Arrangörsgruppen med medverkande från Studieförbundet Bilda, Film i Dalarna och Sigtunastiftelen förutom från Högskolan Dalarna, kunde om igen konstatera att detta var den absolut bästa festivalen någonsin!

– Samtalen blev riktigt bra. Hörde inte alla själv men ryktet gick ju, dessutom hade vi proffsiga studenter från Ljudproduktion som fixade allt ljud, säger Satu Sundström, Högskolan Dalarna.

Malena Janson, filmkritiker och lektor vid Stockholms universitet, och journalisten, författaren och filmaren Gellert Tamas fungerade som reflektörer under dagarna.

Senast granskad:
Senast granskad: