Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Konferencier Sara Irisdotter Aldenmyr inledde ceremonin med att hälsa alla anhöriga välkomna. Varenda sittplats i aulan, på läktaren och till och med ute i kapprummet var upptagna, några fick till och med nöja sig med ståplats. Därefter tågade studenterna in till glad spelmansmusik och intog sina platser. Det inledande högtidstalet hölls av Stiko Per Larsson, musiker och producent som läst Ljud & bildprogrammet vid Högskolan Dalarna och som tog sin examen 2002.
– Det här är mitt första högtidstal. Det stod mellan mig och Landshövdingen, så jag är glad att jag lyckades bräda henne, inledde Stiko Per Larsson.
– Jag skulle vilja ge er ett gott råd, fortsatte han. Det är att ta det lugnt nu efter examen, slappna av och låt det gå lite tid. Själv var jag på botten av min karriär direkt efter studierna. Jag visste inte då att jag skulle bli musiker och producent. Ge dig tid att hitta din egen väg.
Stiko Per Larsson avslutade sitt tal med att sjunga en refräng ur sin låt ”Slappna av”.
Nästa talare var studentkårens ordförande Tom Edoff.
– För ett halvår sedan satt jag här på min egen avslutningsceremoni. Men det var först när jag fick ut mitt examensbevis som jag fattade att jag faktiskt var klar. Jag skulle vilja ställa en fråga – hur många av er minns er första tenta? Jag minns, det var pirrigt och nervöst, jag tyckte inte jag kunde något. Många misslyckas med sina tentor och några väljer att hoppa av studierna. Men ni är inte en av dem, ni sitter ju här idag. Jag vill tacka för alla minnen, skratt och kloka diskussioner.
Dekan Lars Rönnegård ville också säga några ord till de avgående studenterna.
– All er utbildning har varit förgäves. All er utbildning har varit förgäves den dag ni slutar vara nyfikna. Ett av de viktigaste skydden mot faktaresistens är just nyfikenhet. Forskning visar att en hög utbildning ger skydd mot faktaresistens när den kombineras med nyfikenhet. Så fortsätt ifrågasätta.
Sedan var det dags för det alla väntat på, diplomutdelning. Studenterna gick upp på scenen en och en för att motta sina diplom inför publikens applåder och glada tillrop.
Som sista talare intog alumn Maria Swartling scenen. Maria tog sin civilingenjörsexamen vid Högskolan Dalarna 2010.
– Dagens beslutsfattare behöver sällan förhålla sig till framtida krav, det måste däremot framtidens beslutsfattare göra. Ni. I min bransch, stålbranschen, finns ett miljö- och hållbarhetsmål som ska vara genomfört år 2050. Då är jag 67 år. Förändringen mot det målet kommer att ske under hela min yrkeskarriär. Så tänk långsiktigt, ge er själva en viktig roll, under ett yrkesliv kommer ni att kunna göra skillnad. Det är ni som är framtiden.
Ceremonin avslutades med mingel i Högskolans bibliotek.