Världsrekord för Eximus III

Det blev både vinst och världsrekord för Eximus III 26 maj i tävlingen Delsbo Electric.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Eximus

Fredag 18 maj genomfördes det första testet av Eximus III. Den rullade mycket bra, men det var även några saker som behövde justeras. Tisdag 22 maj genomfördes det andra testet på en teststräcka på en åker utanför Borlänge. Ingenjörsstudenter och lärare tillsammans med SSAB genomförde testet under några timmar. De problem som fanns åtgärdades och det blev alltså både vinst och världsrekord i Delsbo Electric.
- Inför tävlingen hade vi lite strul med tekniken. Men det ordnade vi, säger Susanna Ottosson, en av ingenjörsstudenterna.

Läs mer hos Dalarnas Tidningar.

Världsrekord

Delsbo Electric går ut på att köra en sträcka på ca 3,36 km med så liten energiförbrukning som möjligt, uttryckt i Wh/person-km. Eximus 1 vann tävlingen 2016 och slog världsrekordet, och 2017 vann Eximus 2 och satte dessutom världsrekord och hamnade i Guinness Rekordbok. Nu blev det alltså ytterligare en vinst och ett världsrekord.
- I år var vi hårt pressade av Luleå. Men vi segrade och har förbättrat vårt eget världsrekord och Guiness rekord. Värdens mest energieffektiva farkost förbrukar numer endast 65,7 Wh/person/100km.Studenterna tagit ytterligare ett steg i att utveckla en energieffektiv farkost, säger Patrick Kenger som avdelningschef för Industriell teknik, som leder Eximus-projektet.

Eximus 3.

Byggd av ingenjörsstudenter

Under hösten och våren har tio ingenjörsstudenter från Energi- och Maskiningenjörsprogrammet byggt den helt nya farkosten. Att jobba med Eximus III är hårt jobb. Något studenterna gör parallellt med de övriga studier.
- Det tar tid, men det är väldigt kul. Vi drivs av engagemang och har roligt tillsammans, säger Susanna Ottosson.

Eximus 3.

Byggd av högpresterande material

Eximus III är betydligt lättare än föregångarna och består av mycket högpresterande material. Bland annat Docol R8 från SSAB, kolfiber från JPC Composit, samt flygplansväv. Farkosten väger ca 80 kilo och rymmer sex personer.
Nytt för i år är att sex elever från Soltorgsgymnasiet i Borlänge deltar. De görs sina gymnasiearbeten inom ramen för Eximus.

På torsdag 31 maj kommer en ceremoni att hållas på Campus Borlänge där studenter får ta emot stipendium och intyg. Eximus III kommer då att finnas på plats.

Vill du bygga Eximus i framtiden?

Plugga till ingenjör på Högskolan Dalarna!

Fakta Eximus

Eximus-projektet finansieras av Teknikerjakten, Falu och Borlänge kommun, och Region Dalarna. Sponsorer till projektet är Batteripoolen, Kvick Business, Momentum, ME racing, SSAB, CTEK, JPC Composit, Cykelcentrum, Gleitmo, Lanitz Aviation och Allt i plast.

 

Senast granskad:
Senast granskad: