Europas ledande innovatör på solenergi föreläste på Högskolan Dalarna

Att lagra energi från sommar till vinter är en av de viktigaste miljöfrågorna på våra breddgrader. En av lösningarna på det presenterade den schweiziske ingenjören Josef Jenni under sitt besök på Campus Borlänge.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Josef Jenni berättade engagerat hur lagringen av värme går till.
Josef Jenni berättade engagerat hur lagringen av värme går till.

Ett tjugotal besökare dök upp på högskolans EnergiCafé för att lyssna på Josef Jennis långa erfarenhet med soluppvärmda hus. Sedan 30 år tillbaka bygger han 100 procent soluppvärmda hus då han kommit på ett sätt att lagra energi från sommar till vinter.

– Det går genom att använda stora vattentankar. Dessa tankar fylls med varmt vatten under sommaren och placeras sedan mitt i hus. Den värme de alstrar inomhus är tillräcklig för att värma huset ett tag. Sedan används själva vattnet inuti tankarna, berättar Josef Jenni.

För tillfället cyklar Josef Jenni från Schweiz till Nordkap men när Klaus Lorenz, adjunkt i energiteknik, frågade om han kunde stanna till här och föreläsa tvekade han inte.

– Det känns jättebra att vara här. Jag pratar ofta om det här i Tyskland och i Schweiz så det känns kul att få komma hit till Sverige och dela med mig av mina erfarenheter.  

Josef visade upp sin cykel som ska ta honom från Schweiz till Nordkap.

Både Josef Jenni och Klaus Lorenz har under hela sina liv arbetat konkret för en mer hållbar samhällsutveckling. Deras grundläggande ambition har väsentliga likheter med det som media nu beskriver som Greta Thunberg-effekten. Herrarna går dock ett steg längre än Greta genom att driva konkreta förändringar. De har själva tagit ledande roller i att utveckla och installera många framtidsinriktade solenergianläggningar.

– Josef Jenni är en stor inspiration eftersom han går så långt i sina tekniska utvecklingar. Det har varit en dröm hela livet att kunna lagra energi från sommar till vinter, säger Klaus Lorenz.

I Schweiz producerar Josefs företag cirka 100 tankar om året. Tankarna är cirka fem meter höga och har 20-30 cm tjocka väggar. En fjärdedel av produktionen går i nuläget till industrin och en fjärdedel till 100 procent soluppvärmda hus. Den andra hälften går till den biobränsleeldade närvärmen.

Senast granskad:
Senast granskad: