Axel Grigor nominerad till Edithpriset för dokumentär om filmklipparikon

Dokumentären “Jill Bilcock: Dancing the invisible” är nominerad till Edithpriset. Bakom den står Axel Grigor, konstnärlig lektor i filmklippning på Bildproduktion på Högskolan Dalarna.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Axel Grigor, Jill Bilcock och Axels medproducent Faramarz K-Rahber (A-foto).
Axel Grigor, Jill Bilcock och Axels medproducent Faramarz K-Rahber (A-foto).

Priset delas årligen ut av föreningen Sveriges filmklippare (SFK) för bästa klippning inom dokumentär och film. 

-Att bli nominerad av sina filmklipparkollegor i SFK är en stor ära. Roligt att min film är en av tre långfilmsdokumentärer som är nominerade i år, säger Axel Grigor. 

“Jill Bilcock: Dancing the invisible”, regisserad, producerad och klippt av Axel Grigor, handlar om den ikoniska australienska filmklipparen Jill Bilcock som bland annat lagt sin hand vid filmer som Moulin Rouge, Muriels bröllop och Romeo+Juliet. 

-Jag har arbetat som filmklippare och dokumentärfilmare i Australien i 20 år. Trots att filmklippning är filmkonstens grundsten vet folk väldigt lite om hur arbetet går till och hur stor påverkan filmklipparen har på slutresultatet. Jag ville genom filmen lyfta fram Jill Bilcocks fantastiska liv och gärningar, samt förhoppningsvis även skingra lite av den "osynlighet" som hägrar kring filmklippning, säger han. 

I kategorin Årets dokumentärfilm tävlar även Hanna Lejonqvist, Orvar Anklew och Kalle Lindberg för “Bergman – ett år, ett liv” samt Dominika Daubenbüchel och Alexandra Strauss för “Flotten”. 

Axels dokumentär om Jill har tidigare vunnit publikpriset på prestigefyllda Adelaide International Film Festival i Australien och var nominerad till Bästa Dokumentärfilm vid AACTA awards, Australiens motsvarighet till Oscars-galan. För två veckor sedan var det nordisk premiär vid Göteborg Film Festival. 

Edithpriset delas ut den 16 februari. 

Se trailern till dokumentären "Jill Bilcock: Dancing the invisible"

Senast granskad:
Senast granskad: