Lärare på Högskolan Dalarna kan ta hem filmpris på Australiens Oscarsgala

Den konstnärlige lektorn Axel Grigors dokumentär "Jill Bilcock: Dancing The Invisible" har nominerats till en AACTA Award, som är Australiens motsvarighet till Oscarsgalan.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Axel Grigor här tillsammans med Jill Bilcock.
Axel Grigor tillsammans med Jill Bilcock, vars liv nu blivit en dokumentärfilm.

– Det känns fantastiskt roligt! Speciellt eftersom det riktar en ännu starkare och mycket välförtjänt strålkastare på Jill. Jag är jätteglad över att hon inte är lika “osynlig” längre, säger Axel Grigor. 

Axel Grigor har regisserat, klippt och producerat dokumentärfilmen som handlar om Jill Bilcock, Australiens mest inflytelserika filmklippare. Hon har bland annat arbetat med filmer som Moulin Rouge, Romeo+Juliet, Road To Perdition, Muriels Bröllop, Strictly Ballroom och The Dressmaker.

Axel Grigor kommer vara på plats under filmfestivalen i Sydney onsdag 5 december och oavsett hur det går så är han stolt över både nominering och att filmen faktiskt redan vunnit priser. Publikens Pris 2017 vid Adelaide Film Festival och bästa biografiska dokumentärfilm vid 2017 ATOM Awards. 

Vad är det som gör filmen speciell? 

– Först och främst är Jill en väldigt spännande människa och många förundras över att de aldrig hört talas om henne tidigare. Filmen ger dessutom en unik inblick i en filmklipparens värld och bjuder på rikligt med arkiv och behind-the-scenes material. Dessutom är den väldigt underhållande, säger Axel Grigor.

Hur kommer det sig att du blandar historien med behind-the-scenes material i filmen? 

– Genom att gestalta Jills kreativa resa ville jag även framhäva filmklipparens centrala roll i filmskapandet. Jag har själv arbetat som filmklippare i nästan 20 år och har många gånger bedrövats över den okunskap som finns kring vårt yrke. De flesta verkar tro att jobbet går ut på att "klippa bort” oönskat material enligt tydliga direktiv från regissör eller producent. Så är inte fallet. Filmklippare har ett oerhört stort inflytande på hur en filmberättelse formas, hur karaktärer framställs och hur publikens känslor påverkas. Det är i klipparens händer som en film blir en film, avslutar Axel Grigor.

Trailer till filmen finns här: Jill Bilcock: Dancing The Invisible

 

 

 

 

Senast granskad:
Senast granskad: