David brinner för solenergi

David D´Souza från Indien valde att studera masterprogrammet i solenergi på Högskolan Dalarna. Så framgångsrikt att han fick ta emot Global Swede-diplom för sina insatser. Nu jobbar han i ett projekt i Spanien som handlar om att använda solvärme för att rena och producera nytt dricksvatten.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

David D´Souza
David jobbar just nu med sin masteruppsats på Plataforma Solar de Almeria i Spanien. Det är Europas största solenergiforskningscenter för koncentrerande solenergiteknik, och ett av de största i världen. Foto: David D´Souza

Global Swede-diplomet delas ut till goda representanter för Sverige och sitt eget hemland.
- Det var en stor ära att representera Högskolan Dalarna vid Global Swede och det var en upplevelse jag alltid kommer att minnas, säger David.

David D´Souza och Camilla Melander

Camilla Melander, enhetschef på Utrikesdepartementet tillsammans med David D´Souza. Foto: Per E Karlsson, Regeringskansliet.

David är 24 år och valde solenergiprogrammet på Högskolan Dalarna för att det är den enda utbildningen som kombinerar studier av solceller och solvärme. Dessutom finns en stark koppling till industrin och studierna kombineras med praktiskt arbete.
- Jag tycker om att programmet är öppet för människor med olika utbildningsbakgrund. Vår klass bestod av människor från nästan alla kontinenter och vi hade många intressanta och informativa diskussioner och debatter, säger David.

Lärare med lång erfarenhet

Masterprogrammet ges av lärare som har lång erfarenhet från forskning och industriell utveckling av solenergiteknik.
- Lärarnas erfarenhet och deras engagemang för oss och vår utbildning är det jag tycker mest om på Högskolan Dalarna. Detta gäller särskilt för vår fantastiska programansvarige Marie-Désirée Kroner, som arbetar outtröttligt för att se till att vår utbildning håller högsta standard. Högskolans anläggningar är också ganska briljanta med online-lärplattformar som Fronter och Learn, säger David.

Renar dricksvatten med hjälp av solen

Sedan 1999 har 100-tals studenter från över 40 länder gått högskolans solenergiutbildningar och jobbar idag med utvecklingen av framtidens energilösningar över hela världen. David jobbar just nu med sin masteruppsats på Plataforma Solar de Almeria i Spanien. Det är Europas största solenergiforskningscenter för koncentrerande solenergiteknik, och ett av de största i världen.
- Mitt projekt handlar om att använda solvärme för att rena och producera nytt dricksvatten, säger David.

Plataforma Solar de Almeria

Foto: David D´Souza.

Vad tror du kommer att hända med utvecklingen av solenergi i framtiden?
- Jag tror att en stor förändring behöver ske i människors och regeringarnas tankar. Bort från den traditionella synen på energisystem för att istället sträva efter att uppnå ett mer harmoniskt och integrerat energisystem där energiförsörjning och efterfrågan behandlas som två sidor av samma mynt. Först då kommer vi att kunna utnyttja hela potentialen i förnybar energi, inklusive sol, och förflytta oss mot en mer hållbar framtid, säger David.

Plataforma Solar de Almeria

Foto: David D´Souza.

Men vad har då David för framtidsplaner?
- Jag skulle vilja fortsätta min undersökning om solvärme för vattenrening, men jag vet inte om jag ska göra det som doktorand, forskare eller som anställd i industrin, säger David.

Vill du läsa masterprogrammet i solenergi? Kolla in det här!

Läs mer om Global Swede Awards.

Senast granskad:
Senast granskad: