Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Julia Qvarnström kommer ursprungligen från den lilla byn Lingbo i Hälsingland. Hon har studerat på Film- och TV-produktionsprogrammet på Högskolan Dalarna, och hon tog sin examen 2017.
Och det var i Falun filmen "Vattenbäraren" blev till. Filmen skildrar en sorgeprocess och ett mystiskt fenomen som kan kopplas till mental ohälsa och den ifrågasätter vad som är verkligt och vad som bara är vår egen föreställning.
– För mig talar filmen om att vi har möjligheten att skapa vår egen sanning, men den belyser problemet med luftslott och vikten av att acceptera det vi inte kan förändra och fortsätta framåt. Vi måste städa ur hjärnspöken, men ibland ankrar vi oss fast vid dem, och det kan vara nog så svårt att släppa taget, säger Julia.
Kul men kaosartat
Filmen gjordes under studietiden tillsammans med tre klasskompisar. Den är Julias exponeringsprojekt, alltså det sista projektet hon gjorde innan praktiken.
– Att genomföra projektet var superkul, men kaosartat på många sätt. Vi hade diskuterat idén så länge att jag kände mig trygg i berättelsen, men det var första gången jag skulle regissera och jag var väldigt nervös inför det, berättar Julia.
Trots nervositeten gick inspelningen bra.
– Jag har fått höra i efterhand att jag uppfattades som lugn och samlad på inspelningsplatsen, men jag själv upplevde raka motsatsen. Jag hade inte hunnit sätta mig ner med manuset och tänka över hur jag ville regissera det mellan allt annat som skulle ordnas inför inspelningen, och kände mig därför oförberedd, tankspridd och fruktansvärt oorganiserad. Men det kändes skönt att höra att jag lyckats hålla det på insidan och att det inte var lika stressigt för alla inblandade parter, berättar Julia.
Flera utmärkelser
På Dalarnas Filmfestival vann filmen pris för Bästa manus, Bästa musik och Bästa kvinnliga skådespelare i september 2017. Att filmen gjort avtryck är det ingen tvekan om.
– Olika människor har kommit fram till oss i gruppen efter att ha sett filmen och berättat om händelser ur sina egna liv. Vid ett tillfälle berättade en kvinna att hon blivit väldigt berörd av den eftersom hon upplevt något liknande efter att hennes man dog. Det är så innerligt rörande att höra att folk har blivit känslomässigt engagerade i filmen. Det är väl målet för varje filmskapare att beröra på ett eller annat sätt, säger Julia.
"Vattenbäraren" blev även utvald att visas på Novemberfestivalen i Trollhättan och den har varit med i Film Music Workshop i Sofia, Bulgarien. Den har också visats i Bonn, Tyskland, på Skandinavische Filmtage, en skandinavisk filmfestival med bidrag från Sverige, Danmark, Norge, Finland och Island. Filmen kommer också att visas i samband med Film i Dalarnas "Videogud" i sommar.
Vad ska du göra i framtiden?
– I framtiden vill jag jobba med film. Jag har ingen riktig fast plan så, men jag hoppas på att kunna livnära mig på filmskapande framöver. Kortsiktigt ska jag göra ett musikvideoprojekt i sommar och jag jobbar på ett lite längre musikalmanus som jag hoppas ska spelas in inom två år, säger Julia.
Mångsidig utbildning
Julia Qvarnström är nöjd med Film- och TV-produktionsprogrammet som hon gått.
– Jag tycker utbildningen har varit mångsidig och har haft väldigt mycket fokus på oss studenter och våra produktioner. Vi har haft möjlighet att låna professionell teknik och haft en otrolig frihet att använda lokaler och disponera vår egen tid. Vid sidan av den akademiska biten har vi lärt oss väldigt mycket om filmvärlden och hur det funkar. Hur klyschigt det än må låta var det den inre resan som gjorde högskoletiden oförglömlig. Jag skulle rekommendera programmet varmt till vem som helst som vill göra något roligt och samtidigt utvecklas som person, i synnerhet om du är intresserad av film, TV, bildberättande, teknik eller något annat som har med bildkonst att göra. Verkligen en superutbildning med fantastiska lärare, säger Julia.
"Vattenbäraren" kommer att visas i samband med Film i Dalarnas "Videogud" i sommar.
Här kan du läsa mer om utbildningen.