Bättre glödlampor kan spara energi i Tanzania

Genom att bland annat byta ineffektiva glödlampor kan skolor i Tanzania spara både pengar och energi på solel på sikt. Det visar en ny studie som presenterades på Högskolan Dalarna under måndagen.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Karim Elbana tar en selfie med andra personer i bakgrunden utanför ett hus– Jag är 99 % nöjd med mitt arbete, och jag är glad över att jag fått tagit del av hur människor på andra sidan jordklotet lever och hur deras konsumtion påverkar energin, säger Karim Elbana, som gjort den tvärvetenskapliga undersökningen.

Genom mätningar och intervjuer på en internatskola i Tanzania har Karim Elbana fått fram sambandet mellan den mängd el systemet genererar och den mängd som används. Studien visar bland annat att vissa aktiviteter på skolan krävde mycket el i relation till övriga aktiviteter. Till exempel var den så kallade säkerhetsbelysningen, som är på under natten, och den klädvård med elektriska strykjärn som studenterna ägnade sig åt på söndagar, stora elbovar.

Tack vare denna studie har skolan fått svar på vad de behöver göra för att elsystemet skall fungera under lång tid. Istället för att bygga ut systemet med mer solel kan skolan till exempel byta ut ineffektiva glödlamporna och uppnå samma effekt till en långt mycket mindre kostnad.

Sammanlagt presenterade sju studenter, som samtliga läser mastersprogrammet i solenergiteknik vid Högskolan Dalarna, sina examensarbeten.

Senast granskad:
Senast granskad: