KTP - en framgångssaga

Fasta jobb, möjligheter för företag att utvecklas och ett nationellt erkännande för Högskolan Dalarna. KTP - Knowledge Transfer Partnerships lyckade resultat fortsätter, något närmare 100 inbjudna gäster får veta under årets KTP-dag vid gruvan i Falun idag.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Elin Hedman Eriksson fick en tillsvidareanställning på Dalakraft när projekttiden var slut.
Elin Hedman Eriksson stortrivs på Dalafrakt där hon nu har en tillsvidareanställning.

En av dem som fick hjälp av KTP att komma ut arbetslivet direkt efter sin högskoleexamen är Elin Hedman Eriksson från Rättvik. Hennes högskoleexamen med inriktning industriell ekonomi matchades med DalaFrakt i Leksand.

– Det känns jättebra, superkul. När jag var färdigutbildad kikade jag på de jobb som låg ute och många krävde att man hade jobbat i flera år för att det ens skulle bli en intervju. Sedan dök den här möjligheten upp och det var ju fantastiskt bra, säger Elin Hedman Eriksson.

KTP är ett samverkansprojekt mellan Högskolan Dalarna/Gävle och näringslivet och har vid slutet av 2018 arbetat med närmare 50 företag, anställt 50 projektledare, adderat seniorkunskap från 50 handledare och säkerställt affärerna med 50 coacher. Under torsdagen anordnas årets KTP- dag i Falun där årets projekt presenteras samt visioner och planer framöver. Och intresset för att delta är stort. Närmare hundra personer från bland annat Tillväxtverket, Svenskt Näringsliv och andra lärosäten finns på plats.

– KTP är viktig för både företagen och akademin och det känns jättebra att få visa upp våra fina resultat, säger Johan Kostela, utvecklingsledare på KTP.

KTP - Knowledge Transfer Partnerships, startade 2012 som ett pilotprojekt men är numera en samverkansmodell som högskolan använder. Målgruppen är nyutexaminerade akademiker och projektet innebär att studenten får en anställning från sex månader upp till två år på ett företag med en passande inriktning. Där får sedan den anställde stöd av handledare från arbetsplatsen, stöd från handledare från högskolan och en coach från näringslivet.

För Elin Hedman Eriksson innebar möjligheterna att få komma med i KTP inte bara att hon blev kvar i Dalarna utan också att hon idag har en tillsvidareanställning på DalaFrakt. Där har hon bland annat infört digitala system för affärs- och logistikstyrning, inklusive nya processer för ecodriving.

– Jag hamnade direkt som projektledare i ett utvecklingsprojekt på DalaFrakt. De hade med hjälp från skolan satt ramen för vad vi skulle titta på och vilket område som skulle utvecklas, säger Elin Hedman Eriksson.

Vad tror du det är med KTP som gör det så framgångsrikt?

– Jag tror just formerna. Det ger möjligheter för både projektledaren och företaget att växa och bägge får stöd av både högskolan och näringslivet, säger Elin Hedman Eriksson.

För mer information om KTP

 

Senast granskad:
Senast granskad: