Studieresultat presenteras i ny nationell portal

Som tionde lärosäte, före stora universitet som Lund och Stockholm, har nu Högskolan Dalarna anslutits till den nationella studentportalen. När detta jättelika IT-projekt avslutats nästa år, är i princip alla högre lärosäten i Sverige med.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Grupp människor
Åtta år senare pustar de ut: Johan Hedman, Ylva Sundmark, Lisa Eliasson, Stefan Pettersson och Monica Eriksson.

- Studenterna har nu ett mobilt, modernt system med gemensamt utseende för alla lärosäten, säger ansvarige Lisa Eliasson.

När Lisa Eliasson klev av tunnelbanan vid Södertörns Högskola, blåste en snål vintervind. Det var den 21 januari 2010 och Ladok 3 projektet skulle dra igång på allvar. Nu, många miljoner och nästan åtta år senare, kl 10.23 onsdag 4 oktober, gick Högskolan Dalarna igång med det nya systemet. Högskolan Dalarna var ”klar” med sin del i ett av Sveriges största IT-projekt.

-  Ja, det var en lite stel början och det har väl blåst många gånger sedan dess, säger Lisa Eliasson och ler, men vi känner naturligtvis en stor lättnad när vi nu kommit till denna historiska punkt. Även om vi väl inte är klara än, mycket jobb återstår.

Ladok är det system som håller reda på alla studenter i Sverige, vad de studerar, deras resultat osv. Eftersom systemet blivit föråldrat, var det dags att göra en total översyn, vilket bland annat betydde att alla data måste föras över till det nya systemet – nya Ladok som det kom att kallas efter ett tag.

Fördelarna, förutom att det är ett modernt, skalbart, flexibelt system är många;

  • Alla studenter på alla högre lärosäten i Sverige kommer till samma gränssnitt.
  • Ladok är nu helt webbaserat
  • Ladok är helt mobilanpassat.
  • Även lärarna jobbar med nya Ladok. Betygsrapportering är numera helt digital, också attesten från examinator är digital, vilket ofta innebär att studenten nu får sitt betyg många dagar tidigare.
Senast granskad:
Senast granskad: