Nyheter

RSS
Visa som:
Åsa Wedin
För nyanlända vuxna som inte gått i skolan i sitt hemland är det extra utmanande att lära sig svenska eftersom de samtidigt behöver lära sig läsa och skriva. Nu arbetar Högskolan Dalarnas forskare tillsammans med sfi-lärare i klassrummet för att utveckla undervisningen.
Nyhet
Kvinnor som arbetar inom vården över fallträning på en judomatta
Högskolan Dalarna och Svenska Judoförbundet fick under helgens EM i judo ta emot pris av Europeiska Judoförbundet (EJU) för sin forskning om fallförebyggande träning på arbetsplatser genom träningsprogrammet Judo4balance.
Nyhet
Högskolan Dalarna har befordrat Anna Cristina Åberg till professor i medicinsk vetenskap med inriktning vårdvetenskap. Hon forskar bland annat om fysisk aktivitet i hälsopromotion och har ett särskilt intresse för att inspirera studenter till nyfikenhet på kunskap.
Nyhet
Rektor Martin Norsell
I Regeringens vårändringsbudget 2021 föreslås Högskolan Dalarna få ökat anslag till forskning och utbildning på forskarnivå med drygt 20 miljoner kronor. Dessutom stärker regeringen upp med drygt 1,7 miljoner till fler utbildningsplatser för sommarkurser.
Nyhet
För ett år sedan öppnade möjligheten att söka statlig ersättning för korttidspermittering. Nu studerar forskare vid Högskolan Dalarna vilka följder det får för individer och företag.
Nyhet
Farkosten Eximus åker på rälsen
Det behövs mer kompetens inom naturvetenskap och teknik. Därför fortsätter Ljungbergsfonden satsningen inom området och investerar 10 850 000 kronor till projektet ”Teknikerjakten 5” för perioden 2021-2024.
Nyhet
Äldre kvinna sittandes vid laptop
Högskolan Dalarna ingår i ett stort internationellt projekt där uppgiften är att forma digitala lösningar för äldre att fatta beslut om sitt boende. Tillsammans med de tänkta användarna har högskolan under en intensiv vecka samskapat digitala lösningar.
Nyhet
Ulrika och Kerstin på besök i Gambia.
När lärare på Högskolan Dalarna fick uppdraget att kartlägga barnmorskeutbildningen på Gambias fem lärosäten synliggjordes flera utmaningar och behov men också möjligheten till ömsesidigt lärande. Planen var att genomföra fysiska utbyten - men så kom pandemin och de blev tvungna att tänka nytt.
Nyhet
Äldre man och kvinna tittar på mobiltelefon.
Högskolan Dalarna har beviljats 4 miljoner kronor för att studera vilka förhållanden och livshändelser som ökar känslan av ensamhet bland äldre. I projektet ska forskarna ta reda på vilka grupper som är mest sårbara för ensamhet och hur effektiva och genomförbara insatser bör utformas.
Nyhet
Man på motionscykel och två personer i labbrock
Forskare utvecklar en trådlös sensor som kan mäta laktathalten från mjölksyra i svetten på huden. Det möjliggör för ett mer tillförlitligt sätt att mäta hur ansträngd du är - och därmed kan du anpassa träningsintensiteten under själva träningspasset för att på sikt kunna prestera bättre.
Nyhet
Publicerad
Kategorier