1:a och 2:a plats för ingenjörsstudenternas mest energieffektivaste fordon

Vid årets tävling ”Delsbo Electric" segrade Högskolan Dalarnas ingenjörsstudenter med sitt fordon Eximus 2 och placerades på andra plats med Eximus 1 – de mest energieffektivaste fordonen för persontransporter som någonsin tillverkats.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Delsbo Electric är en studenttävling för batteridrivna, spårgående farkoster och anordnas varje år i Delsbo, Hälsingland. Målet är att använda så lite energi som möjligt för att köra den 3,36 kilometer långa tävlingssträckan på Dellenbanan.

Högskolan Dalarnas fordon Eximus 2 vann årets tävling, med den rekordlåga förbrukningen, 0,73 Wh per personkilometer (pkm).

– Högskolestudenter slår världsrekord varje år med små projektmedel. Och det sker inte i Kalifornien, Shanghai eller Bangalore. Det sker i en liten by mitt i Sverige, säger Henrik Rödjegård, teknisk chef för tävlingen och doktor i elektronik i ett pressmeddelande.

Torsdagen den 1 juni finns de vinnande farkosterna Eximus 1 och 2 samt de tävlande ingenjörsstudenterna på plats vid Högskolan Dalarna, Campus Borlänge för att ta emot stipendium för sin insats vid årets tävling "Delsbo Electric".

Senast granskad:
Senast granskad: