
Idrottslärarstämman arrangeras årligen av Svenska Idrottslärarföreningen och i år är Högskolan Dalarna i Falun värd för arrangemanget. Utöver Högskolan Dalarna och Svenska Idrottslärarföreningen är även Mistra-projektet medarrangör. Det kommer att återspeglas i stämmans program då flera workshops anknyter till Mistras intresse för hållbarhets- och miljöfrågor. Idrottslärarstämman riktar sig främst till verksamma idrottslärare, men är även öppen för deltagare som är intresserad av de föreläsningar och workshops som stämman erbjuder.
Anmälan och prisinformation
Kostnad: Deltagare som är medlem i Svenska Idrottslärarföreningen, 2 940 kronor inkl moms.
Deltagare som inte är medlem i Svenska Idrottslärarföreningen, 3 560 kronor inkl moms.
Betalningsrutin: Betalning sker med betalkort eller faktura. Anmälan är bindande men kan överlåtas.
Anmäl dig senast den 23 februari.
Program
Idrottslärarstämman på Högskolan Dalarna Falun genomförs den 24-25 mars 2023. Nedan hittar du program för de båda dagarna. Observera att programmet kan komma att uppdateras.
- 9.00-9.45: Föreläsningssal F 106, Campus Falun
Inledning och prisutdelning ”Årets idrottslärare” - 9.45-10.45: Föreläsningssal F 106, Campus Falun
Idrotten och miljöfrågan – en fråga för lärare?
Aktiviteter inom idrott och friluftsliv påverkar miljön. Det kan handla om transporter för att komma till idrottshallen eller för att komma till områden där det går bra att paddla eller campa. Men också den jackan vi köper för att inte bli blöta i skogen eller skorna vi behöver för att löpträna bättre. Att de stora mästerskapen sliter på miljön, det tänker nog många på. Hur ska vi kunna förändra miljöavtrycket? Och vad är idrottslärarens roll?
Presentatör: Susanna Hedenborg, MISTRA - 10.50-11.50: Föreläsningssal F 106, Campus Falun
BRESS, ett koncept att tala om, förstå och arbeta med Rörelse (och Dans)
Hur kan medvetenhet om, det från Rudolf Labans rörelseteoretiska ramverk, vidareutvecklade BRESS-begreppet kunna vara en tillgång inom ämnet Idrott och Hälsa i allmänhet och i undervisning inom dans i synnerhet? Vi går kortfattat igenom BRESS-begreppet samt att detta problematiseras utifrån såväl ett dansperspektiv som ett redskap inom andra delar av ämnet IdH.
Presentatör: Anders Frisk - 11.50–13.00: Lunch på Scandic
Parallella pass 13.15-14.30
- A: Teorisal
Intentioner, möjligheter och utmaningar med kursplanen i idrott och hälsa i de obligatoriska skolformerna
Idrott och hälsalärare har nu undervisat en och en halv termin utifrån de reviderade kursplanerna i idrott och hälsa och ämnesområdet motorik i de obligatoriska skolformerna.Vilka var Skolverkets intentioner med revideringen och vad har Skolverket hitintills fått för återkoppling på kursplanerna från lärare? Vad har ni som deltar på passet för erfarenheter av implementeringsarbetet med kursplanerna? Vad fungerar och vad är svårt i det kollegiala arbetet kring kursplanerna?
Presentatör: Sabina Westerlund och Robert Olofsson, Skolverket -
B: Tennisbana 1
Bollspel - undervisning med spelet som utgångspunkt
Hur kan principer från bollspelsmodeller (Game-Based Approaches) användas i idrott och hälsa för att skapa lärande i lagbollspel?I det här passet får du möta spelet netball utifrån ett upplägg som bygger på förståelse av spelet med modifierade spelformer, utmanande uppgifter och frågor som pedagogiska principer. Netball är nära besläktad med basket men inte så välkänt här. Det passar därför bra och blir en utmaning i ett pass där förståelse av spel utgör utgångspunkt.
Presentatör: Jan Mustell - C: Tennisbana 4
BRESS (Body, Relation, Effort, Shape, Space) i praktiken.
Presentatör: Anders Frisk
Vi testar några övningar ur den mer expressiva formen av dans, problematiserar detta utifrån perspektiven den funktionella samt den kommunikativa kroppen. Vi provar också på att kombinera rörelse och dans samt bollspel eller i alla fall att inkludera artefakten boll tillsammans med dans. - D: Friidrottshallen
Praktiknära forskning med fokus på friluftsliv och utökad timplan i ämnet idrott och hälsa
Ämnet idrott och hälsa har sedan några år tillbaka tilldelats 100 extra timmar. Idén till projektet är att kartlägga och få syn på vad som hände med de timmarna. Hur fördelades de, av vem och hur har det påverkat några av verksamheterna i en kommun? Vilka lösningar har man behövt göra gällande exempelvis tjänster, lokaler och organisation? Hur kan ett förändrat pedagogiskt upplägg öka elevers möjligheter att lära sig om sin lokala naturmiljö som plats för vistelse och erfarande av möjligheter till naturmöten, hälsa och välbefinnande? Hur kan FN:s globala mål AGENDA 2030 implementeras i ämnet idrott och hälsa?
Presentatör: Mattias Svärd och Anders Svensson - E: Utomhus (Lugnet)
Längdskidor skidteknik och skidlek
Lär dig grunderna i tekniken på längdskidor. Upplev och få tips om hur du kan genomföra lektioner på snö med barn och ungdomar med skidor under fötterna.
Observera! Samling 15 minuter innan passet för att hämta utrustning vid Lugnet camping
Presentatör: Kalle Gräfnings - F: Simhallen, Lugnet
Vattenlivräddning på ett lustfyllt sätt genom lekar, tävling och scenarion
Vi kommer att genomföra olika lekar med livräddningstema: - Exempelvis tävlingsmoment inom livräddning som går att genomföra med skolklasser.
- Tekniker kring hantering av utrustning inom livräddning.
- Samt hur vi kan jobba med olika scenarion samt prioriteringsordningar vid olycka.
Ni kommer gå från passet med ett välfyllt batteri av olika moment att göra med era elever samtidigt som du själv utvecklat din egen färdighet.
Presentatör: Elis Weslien - 14.30-15.00: Frukt och byte av aktivitet.
Parallella pass 2 15.15-16.30
- A: Teorisal
Motorik och hälsa; En praktisk stödstuga för nyanlända flickor
Vi presenterar vårt praktiknära forskningsprojekt, en praktisk stödstuga i motorik för nyanlända flickor. Hur kan vi ge nyanlända flickor, utan tidigare erfarenhet av grundmotorisk träning, rättvisa förutsättningar till måluppfyllelse i ämnet idrott och hälsa? På Alléskolan i Hallsberg har vi startat upp en praktisk stödstuga som vi kallar Motorik och hälsa. Det är en satsning för nyanlända flickor på språkintroduktionsprogrammet där målet är att stärka deras psykiska och fysiska välmående genom grundmotorisk träning som kan leda till en ökad tillit till sin egen fysiska förmåga. Detta för att skapa rättvisa förutsättningar till måluppfyllelse i ämnet idrott och hälsa.
Presentatör: Lisa Broadley och Maria Wahlström - B: Teorisal
Intentioner, möjligheter och utmaningar med kursplanen i idrott och hälsa i de obligatoriska skolformerna
Idrott och hälsalärare har nu undervisat en och en halv termin utifrån de reviderade kursplanerna i idrott och hälsa och ämnesområdet motorik i de obligatoriska skolformerna.
Vilka var Skolverkets intentioner med revideringen och vad har Skolverket hitintills fått för återkoppling på kursplanerna från lärare? Vad har ni som deltar på passet för erfarenheter av implementeringsarbetet med kursplanerna? Vad fungerar och vad är svårt i det kollegiala arbetet kring kursplanerna?
Presentatör: Sabina Westerlund och Robert Olofsson - C: Friidrottshallen
Divergent lärande i friidrott
Undervisningen i idrott och hälsa syftar till att ge elever förutsättningar att utveckla förmåga att röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang. På grund av svårigheter att tolka kunskapskraven utifrån detta perspektiv präglas undervisning och bedömning ofta snarare av ett fokus på specifika rörelser i snävt definierade fysiska sammanhang, vilket signalerar en konvergent syn på lärande. I det här passet kommer jag att praktiskt demonstrera hur lärare kan arbeta med undervisning utifrån ett divergent perspektiv på lärande, där fokus på allsidighet och olika fysiska sammanhang står fast.
Presentatör: Håkan Larsson - D: Utomhus, Lugnet
Längdskidor skidteknik och skidlek
Lär dig grunderna i tekniken på längdskidor. Upplev och få tips om hur du kan genomföra lektioner på snö med barn och ungdomar med skidor under fötterna.
Observera! Samling 15 minuter innan passet för att hämta utrustning vid Lugnet camping
Presentatör: Kalle Gräfnings - E: LIVI-Labbet
Tester och mätmetoder
Objektiva mätningar i en subjektiv värld? När, var, hur och varför?
Presentatör: Jens Westerlund och Magnus Knutsson - 19.00: Middag på Rockers Kitchen & Club, Åsgatan 27 i Falun.
Parallella pass 9.00-10.15
- A: Teorisal
Miljömässig hållbarhet i ämnet idrott och hälsa
Miljömässig hållbarhet är ett outvecklat område i ämnet idrott och hälsa. Det finns begränsat med stöd i ämnets kursplaner och forskningen inom området är i princip obefintlig. Mot bakgrund av de senaste årens intensiva debatt om miljöfrågor i samhället finns dock ett stort behov av att utveckla detta perspektiv även inom ämnet idrott och hälsa.
I denna workshop får du en introduktion till kunskapsläget angående miljöfrågor i ämnet idrott och hälsa och en presentation av resultat från en ny studie inom området. Du får också ta del av goda exempel från idrottslärare samt möjlighet att diskutera om och hur miljöfrågor kan ta sig uttryck i idrott och hälsa. Frågan ”Hur kan lärare i idrott och hälsa arbeta med miljömässig hållbarhet i sin undervisning?” är en central utgångspunkt i denna workshop.
Presentatör: Erik Backman och Karin Isaksson - B: Tennisbana 1
Universellt lärande och blindfotboll
Är det möjligt att utvecklas som idrottslärare tack vare ett funktionsperspektiv? Är det möjligt att spela fotboll utan att se? Detta pass är en praktisk dialog om universellt lärande. Å ena sidan en snabbkurs i empati, för att få insikt i hur det är att vara blind och idrotta. Å andra sidan ett exempel på hur anpassad fysisk aktivitet kan utmana och stödja idrottslärare, till exempel genom övningar som många kan och vill vara med på.
Presentatör: Mark Blake - C: Tennisbana 4
Anpassad undervisning med hjälp av bildstöd
Hur man med bilder och diverse anpassningar kan få elever delaktiga i idrottsundervisningen (eller inom ämnesområdet motorik) där ramarna är ganska lika men innehållet förändras. Till exempel hinderbana, stationsövningar, med mera. Presenterar med att visa bildstöd och hur en enkel lektion kortfattat skulle se ut.
Presentatör: Helena Hedberg - D: Friidrottshallen
Fysisk aktivitet under hela skoldagen: idrottslärarens eventuella roll
Professor Michail Tonkonogi presenterar tankar och förslag kring hur barn i olika åldrar kan aktiveras under hela skoldagen utifrån de specifika åldersrelaterade förutsättningarna och vilken roll idrottslärare kan ha i detta. De senaste forskningsrönen kring åldersanpassad fysisk träning för barn i skolåldern behandlas.
Särskilt fokus läggs på betydelsen av små insatser och förändringar och hur dessa kan främja barns hälsa, psykiskt, fysiskt och sociala utveckling samt studieprestationer. Michail presenterar forskningsresultat från studier utförda som ett led i följeforskning kopplad till projektet ”Rörelsesatsning i skolan”. Rubriken för workshopen kan vara ”Fysisk aktivitet under hela skoldagen: idrottslärarens eventuella roll”.
Presentatör: Michail Tonkonogi - E: Utomhus
Digitalt friluftsliv
Workshopen har både en praktisk och teoretisk karaktär. Deltagarna kommer att få delta i ett experiment där de ska lyssna på en ljudberättelse och interagera med platsen som vi tagit med dem till på olika sätt. Målet är att belysa vad friluftslivsundervisningen i skolan ämnar utveckla för erfarenheter av naturen genom att deltagarna själva får testa på hur det är att vara elev i experimentet och att stimulera till reflektion om friluftslivsundervisningens utformning och iscensättning – vad är det vi vill att eleverna ska lära sig och vad är det som vi bedömer? Slutligen hoppas vi att experimentet även kan väcka frågor om hur friluftsundervisningen kan använda sig av digitala verktyg på kreativa sätt som stimulerar elevernas intresse för friluftsliv och miljömässig hållbarhet.
Presentatör: Andreas Isgren Karlsson och Emil Johansson
Parallella pass 10.30-11.45
- A: Teorisal
Miljömässig hållbarhet i ämnet Idrott och hälsa
Miljömässig hållbarhet är ett outvecklat område i ämnet Idrott och hälsa. Det finns begränsat med stöd i ämnets kursplaner och forskningen inom området är i princip obefintlig. Mot bakgrund av de senaste årens intensiva debatt om miljöfrågor i samhället finns dock ett stort behov av att utveckla detta perspektiv även inom ämnet Idrott och hälsa.
I denna workshop får du en introduktion till kunskapsläget ang miljöfrågor i ämnet idrott och hälsa och en presentation av resultat från en ny studie inom området. Du får också ta del av goda exempel från idrottslärare samt möjlighet att diskutera om och hur miljöfrågor kan ta sig uttryck i idrott och hälsa. Frågan ”Hur kan lärare i Idrott och hälsa arbeta med miljömässig hållbarhet i sin undervisning?” är en central utgångspunkt i denna workshop.
Presentatör: Erik Backman och Karin Isaksson - B: Tennisbana 1
En hållbar svensk skolintervention med extra pulshöjande träning – dess organisation och effekter på fysisk kapacitet och akademisk prestation
Passet fokuserar på ett treårigt projekt där vi har integrerat rörelse i skolan för att främja inlärning och hälsa hos elever. Vi delar med oss erfarenheter och resultat från vår forskningsstudie. Dessutom diskuterar vi förutsättningar för att skapa möjligheter till hållbar rörelse inom skoldagen och tillgänglig undervisningsmiljö. Du får även prova på flera pulshöjande pass samt hjärn- och rörelsepauser som presenterades i SISU-boken ”Pulshöjande aktiviteter”.
Presentatör: Izabela Seger, Annika Eklund och Ali Jamshidpey - C: Friidrottshallen
Fysisk aktivitet under hela skoldagen: idrottslärarens eventuella roll
Professor Michail Tonkonogi presenterar tankar och förslag kring hur barn i olika åldrar kan aktiveras under hela skoldagen utifrån de specifika åldersrelaterade förutsättningarna och vilken roll idrottslärare kan ha i detta. De senaste forskningsrönen kring åldersanpassad fysisk träning för barn i skolåldern behandlas. Särskild fokus läggs på betydelsen av små insatser och förändringar och hur dessa kan främja barns hälsa, psykisk, fysiskt och social utveckling samt studieprestationer. Michail presenterar forskningsresultat från studier utförda som en led i följeforskning kopplad till projektet ”Rörelsesatsning i skolan”.
Presentatör: Michail Tonkonogi - D: Tennisbana 4
Inkluderande undervisning inom kunskapsområdet allsidig rörelseförmåga
Rami föreläser om ULF-projektet: att utveckla undervisningen i rörelser till musik och bollspel för att inkludera elever som känner motvilja att delta i dessa moment.
Rami kommer även låta er ta del av utvalda delar av de forskningslektioner som lärare på Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm, Dan Wiorek - Biträdande Prefekt och Anders Frisk - Högskoleadjunkt, och idrottslärare i Järfälla kommun, Susanne Haglund, Åse Engström och Åsa Jönsson, har utvecklat. Föreläsningen kommer att innefatta möjligheter till diskussion och frågor.
Presentatör: Rami Aro - E: Utomhus
Digitalt friluftsliv
Workshopen har både en praktisk och teoretisk karaktär. Deltagarna kommer att få delta i ett experiment där de ska lyssna på en ljudberättelse och interagera med platsen som vi tagit med dem till på olika sätt. Målet är att belysa vad friluftslivsundervisningen i skolan ämnar utveckla för erfarenheter av naturen genom att deltagarna själva får testa på hur det är att vara elev i experimentet och att stimulera till reflektion om friluftslivsundervisningens utformning och iscensättning – vad är det vi vill att eleverna ska lära sig och vad är det som vi bedömer? Slutligen hoppas vi att experimentet även kan väcka frågor om hur friluftsundervisningen kan använda sig av digitala verktyg på kreativa sätt som stimulerar elevernas intresse för friluftsliv och miljömässig hållbarhet.
Presentatör: Andreas Isgren Karlsson och Emil Johansson - 12.00-13.00: Lunch på Scandic
Keynote speakers
Anders Frisk
Anders Frisk är högskoleadjunkt i idrottsvetenskap med inriktning idrottslära (Rörelse och Dans) vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm, GIH. Han har ett stort intresse för inkluderande undervisning som bland annat kan innefatta att integrera olika idrottsläraområden. Han forskar om undervisning i rörelse och dans vid idrottslärarutbildning. Anders har en masterexamen i samtida dansdidaktik från Stockholms konstnärliga högskola.
Susanna Hedenborg
Susanna Hedenborg är professor i idrottsvetenskap vid Malmö universitet och en av forskarna i programmet Mistra Sport and Outdoor där forskare tillsammans med aktörer inom idrott och friluftsliv arbetar med hur dessa aktiveter påverkar miljön, och hur miljöavtrycket kan minska. Hedenborg har även arbetat med frågor om barn- och ungdomsidrott och genusfrågor inom idrotten. Hon är även ordförande för Centrum för idrottsforskning och Antidopingstiftelsen.
Platser och vägbeskrivning
- Friidrottshallen. Friidrottshallen ligger på Högskolegatan 15 i Falun. Samling mitt i Friidrottshallen.
- Föreläsningssal E 152, Campus Falun. Salen ligger på plan 1 (E huset) på Campus Falun, Högskolegatan 2 i Falun.
- Föreläsningssal F 106, Campus Falun. Salen ligger på plan 1 (F huset) på Campus Falun, Högskolegatan 2 i Falun.
- LIVI-Labbet. Labbet ligger på Högskolegatan 15 i Falun. Workshopledaren möter deltagarna vid tennisreceptionen.
- Scandic. Scandic ligger på Svärdsjögatan 51 i Falun. Maten serveras i matsalen.
- Simhallen, Lugnet. Simhallen ligger på Lugnetvägen 11 i Falun. Samling vid receptionen där workshopledaren delar ut passerkort till deltagarna.
- Tennisbana 1. Tennisbanan ligger på Högskolegatan 15 i Falun. Samling i cafeterian i tennishallen/friidrottshallen. Obs! viktigt att alla tar av sig sina uteskor och byter till inneskor innan de beträder tennisbana 1.
- Tennisabana 4. Tennisbana 4 ligger på Högskolegatan 15 i Falun. Samling vid whiteboarden.
- Storgården/Utomhus. Storgården ligger på Högskolegatan 15 i Falun. Samling i Storgården runt det stora bordet.
- Taksalen, Tennishallen. Samling ovanför cafeterian i Tennishallen.
Hitta till Campus Falun, huvudentrén (Google Maps)
Karta över campusområdet, Campus Falun (jpg)
Boende
Nedan kan du se hotell i Falun med rabatterat pris för deltagare på idrottslärarstämman. Du gör själv bokningen.
First Hotel Grand
Enkelrum 866 kronor, rum superior 1 065 kronor pris inklusive moms och frukost.
Ange bokningskod: GRAHOG 230323
Du bokar via telefon: 023-79 48 80 eller e-post: grand.falun@firsthotels.se
First Hotel Grand
Trotzgatan 9-11
791 71 Falun
Clarion Collection Hotel Bergmästaren
Enkelrum 1 195 kronor inklusive moms och frukost.
Ange bokningskod: Högskolan Dalarna 7616
Du bokar via telefon: 023-70 17 00 eller e-post: cc.bergmastaren@choice.se
Clarion Collection Hotel Bergmästaren
Bergskolegränd 7
791 30 Falun
Clarion Collection Hotel Bergmästarens webbsida
Hotell Falun
Enkelrum 850 kronor inklusive moms och frukost.
Ange bokningskod: Högskolan Dalarna 25096
Du bokar via telefon: 023-292 80 eller e-post: info@hotelfalun.se
Hotell Falun
Trotzgatan 16
791 30 Falun
Samverkanspartners
Idrottslärarstämman arrangeras i samverkan med forsknings- och samverkansprogrammet Mistra Sport and Outdoors och ULF-projektet (praktiknära skolforskning) på Högskolan Dalarna.