Redan nu finns lättillgängliga verktyg som forskare, lärare och studenter inom akademin kan använda för att göra sitt arbete mer effektivt – samtidigt som dessa verktyg kräver etiska överväganden och kan innebära olika fallgropar.
I workshopen kommer vi att bekanta oss med de vanligaste verktygen inom skrivande och publicering, från stora språkmodeller (t.ex. ChatGPT, Co-Pilot) till verktyg för textbearbetning. Deltagarna kommer att få en översikt över de möjligheter som finns tillgängliga för forskare idag, och genom praktisk kontakt med ett verktyg inom det utvalda området får de möjlighet att utforska detta nya verktyg för det akademiska arbetet. Workshopen är öppen för alla som vill utvidga och fördjupa sin AI-kännedom bortom de vanligaste chatbottarna, ingen teknisk förkunskap krävs.
Maarit Jaakkola är docent i journalistik vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) och biträdande föreståndare för Nordicom, ett centrum för nordisk medieforskning, vid Göteborgs universitet. Hon är chefredaktör för NordMedia Network, den digitala plattformen för nordiska medieforskare finansierad av Nordiska ministerrådet, och den vetenskapliga tidskriften Kulttuurintutkimus – Kulturstudier i Finland. Hon har skrivit läroboken AI-journalistik: Artificiell intelligens och algoritmer på redaktionen (Studentlitteratur, kommande, tillsammans med Jenny Wiik) och den öppna lärresursen Academic AI Literacy: Artificial Intelligence in Scholarly Writing, Editing, and Publishing (NordMedia Network, 2024) samt redigerat handboken Reporting on Artificial Intelligence: A Handbook for Journalism Educators (Unesco, 2023). Mer information: https://maaritjaakkola.se.