Öppen föreläsning: Polarforskaren som strandade i Kina

Öppen föreläsning med Jan Romgard som berättar ur sin nya bok Polarforskaren som strandade i Kina.
Händelsen har passerat

men du kan fortfarande ta del av innehållet.

Datum: , kl 10:30 - 11:30
Plats: Campus Falun
Lokal: Högskolans bibliotek

Polarforskaren J.G. Andersson kom 1914 att bli rådgivare åt Kinas regering och byggde tillsammans med kinesiska vetenskapsmän upp ett av Sveriges första och största forskningssamarbeten med ett utvecklingsland.

Trots världskrig, stormaktsintriger och inrikespolitisk dramatik gjorde de svensk-kinesiska teamen revolutionerande fynd av dinosaurier, spår av förmänniskor, primitiva stenverktyg och målade lerkrukor från en förhistoria som ingen hört talas om i Kina förut.

Vad var det egentligen som de letade efter? Hur kom det sig att svenskar deltog i Kinas modernisering, och att Kina ville samarbeta just med dem?

Välkommen att lyssna på Jan Romgard som berättar ur sin nya bok Polarforskaren som strandade i Kina. 

Jan Romgard är sinolog och vetenskapshistoriker med en bakgrund som journalist. Han forskar om Kinas och Sveriges vetenskapshistoria, om arkeologin och geologins utveckling under den republikanska tiden i Kina (1911-1949), liksom om Centralasiens- och Sidenvägarnas historia. Han doktorerade vid Stockholms universitet 2013 och är idag verksam vid Institutionen för Asien-, Mellanöstern- och Turkietstudier. 

För mer information kontakta
Univ lektor historia (Tjänstledig)