Alumnpris
Årets alumn delas ut till en tidigare student. Utmärkelsen ska gå till en alumn som är en god förebild för andra studenter och som presterat och engagerat sig lite utöver det vanliga i sin karriär eller i andra sammanhang.
För att nomineras till Årets alumn ska personen ha:
Studerat och läst minst 30 högskolepoäng (tidigare 20 poäng) vid Högskolan Dalarna och uppfylla något av kriterierna nedan:
- använt sina kunskaper från Högskolan Dalarna för att skapa ett gott samhälle
- vara delaktig i samverkan med Högskolan Dalarna
- vara en god förebild för andra studenter vid Högskolan Dalarna
- vara en god ambassadör för Högskolan Dalarna.
Vem kan nominera?
Samtliga anställda, studentkåren och alla som har kontakter med Högskolan Dalarna har rätt att nominera personer till alumnpriset.
Samverkanspris
Samverkanspriset delas ut till personer på högskolan och externa samverkansparter, som i praktisk handling har gjort insatser för att utveckla samverkan mellan Högskolan Dalarna och näringsliv, offentlig sektor eller andra aktörer i Dalarna, Sverige eller övriga världen, under 2021-2022.
Utmärkelserna kan delas av flera personer och de nominerade till det interna respektive externa priset behöver inte ha deltagit i samma projekt.
Kriterier för samverkanspris
- Resultatet av samverkan, för såväl samhälle som akademi.
- Samverkans beständighet över tid och dess bidrag till långsiktiga relationer mellan akademi och omvärld.
- Ömsesidighet i samverkan – att etablera dialog för kunskapsöverföring.
- Att ha utvecklat samverkan som är nydanande vad gäller inriktning och former.
- Samverkans externa synlighet och uppmärksamhet i omvärlden
Vem kan nominera?
Samtliga anställda, studentkåren och alla som samverkar med eller känner till samverkan med Högskolan Dalarna har rätt att nominera personer till både det interna och det externa samverkanspriset.
Tidigare pristagare
Samverkanspris
Samverkanspriset delas ut till en extern samverkanspartner och till en medarbetare eller verksamhet vid högskolan som i praktisk handling har gjort insatser för att utveckla samverkan mellan Högskolan Dalarna och näringsliv, offentlig sektor eller andra aktörer i Dalarna, Sverige eller övriga världen.
Svenska Judoförbundet
På ett föredömligt sätt har Svenska Judoförbundet tillsammans med Högskolan Dalarna utarbetat nya modeller för samverkan mellan idrottsrörelsen och akademin. Gemensamma insatser inom forskning och utbildning har genererat forskningsprojekt och kunskap som vidareutvecklat idrottsrörelsen och flyttat fram forskningsfältet. Judoförbundet har visat på den kraft som finns i samverkan mellan samhällsaktörer och akademin, och betydelsen av att arbeta tillsammans för ett fortsatt gott samhälle.
Knowledge transfer partnerships (KTP)
KTP-avdelningen vid Högskolan Dalarna har, genom idogt arbete och strategiskt fokus, med stor framgång etablerat samverkansmodellen Knowledge Transfer Partnerships (KTP) vid Högskolan Dalarna och i Sverige. Genom arbetet har lärosätets samverkan med omgivande samhälle flyttats fram och vidareutvecklats i positiv riktning. Avdelningens arbete har även bidragit till att KTP som samverkansmodell utvecklats ytterligare, såväl på lärosätet som nationellt.
Bosse Lilja, Industriellt Utvecklingscenter Dalarna (IUC)
Bosse Lilja har, i sin roll som VD på Industriellt Utvecklingscenter Dalarna (IUC), tagit ett stort ansvar för att utveckla samverkan med Högskolan Dalarna. Under ett flertal år har Bosse på ett påtagligt sätt medverkat till att skapa långsiktiga relationer mellan Högskolan Dalarna och regionens näringsliv. Bosse Lilja har fungerat som en mycket värdefull bro mellan akademi och näringsliv och har, med sin gedigna kompetens och erfarenhet, aktivt bidragit till utveckling av olika former av samskapande mellan Högskolan Dalarna och
näringslivet.
Pedagogiskt Utvecklingscentrum Dalarna (PUD)
Genom Pedagogiskt Utvecklingscentrum Dalarna (PUD) har skolhuvudmännen i Dalarna tillsammans med Högskolan Dalarna gemensamt utvecklat en framgångsrik samverkansform som främjat utveckling av såväl lärarutbildning som forskning inom det pedagogiska området. Med ett tydligt utvecklingsfokus och förhållningssätt som tillvaratar respektive parts erfarenheter och kompetenser, har PUD skapat en hållbar samverkansform som erhållit stort nationellt intresse.
Henrik Eriksson, Morakniv
Henrik Eriksson har i sin roll som utvecklingschef på Morakniv tagit ett stort ansvar för att utveckla samverkan med Högskolan Dalarna. Med stort engagemang, nyfikenhet och kompetens har Eriksson arbetat för att hitta nya samverkansformer tillsammans med Högskolan Dalarna, med fokus på utveckling, kunskapsgenerering och tillväxt. Med sin gedigna förmåga att se nya möjligheter och skapa utvecklingspotential, till exempel inom ramen för Knowledge Transfer Partnerships (KTP), har han aktivt bidragit till ett samskapande mellan högskolan Dalarna och näringslivet.
Anna Ehrenberg, Akademin Utbildning, hälsa och samhälle
Genom sin forskning med fokus på vårdinformatik och tillämpning av evidensbaserad kunskap har professor Anna Ehrenberg under lång tid bidragit till Högskolan Dalarnas samverkan med det omgivande samhället. Med tålmodighet, kompetens och utvecklingsfokus har Ehrenberg, i rollen som forskningsledare och forskare, hittat nya former för samverkan av hög relevans för samhället, utvecklat forskningsprojekt tillsammans med viktiga aktörer och aktivt bidragit till betydande samhällsutveckling. Med blicken riktad mot förstärkt partnerskap mellan akademi och vårdoch omsorgssektorn har Anna Ehrenberg medverkat till att uppfylla högskolans vision om samskapande för ett gott samhälle.
Göran Larsson, Cirkus Grön
Ett företag som arbetar med gestaltning, implementering och utveckling av varumärken.
Fatumo Osman
Universitetsadjunkt i omvårdnad och doktorand vid Högskolan Dalarna.
Hans From, Besöksnäringscollege
Hans brinner för utbildning på alla nivåer och är en mycket bra ambassadör för Högskolan Dalarna. Han är ordförande i Högskolan Dalarnas branschråd för turismutbildningarna, är mentor i turismutbildningens mentorprogram, involverad i Fokus InnoWent och Knowledge Transfer Partnership (KTP) och sitter i arbetsgruppen för Propellern 2013. Han har samordnat uppdragsutbildning från Högskolan Dalarna in i ett kompetensutvecklingsprojekt och han är även kontaktperson för näringslivet i BesöksNäringsCollege. Hans har en unik förmåga att gå från idé till konkreta resultat. Han är mycket duktig på att se helheter, samla rätt resurser och skapa en atmosfär som leder fram till bra samverkan med konkreta resultat. Målinriktat och ödmjukt ser han till att alla inblandade arbetar mot samma mål.
Mats Rönnelid, Akademin Industri och samhälle
Mats har en fantastisk förmåga att hitta nya projektidéer som bygger på konkreta samarbeten mellan forskare vid Högskolan och företag. Detta har resulterat i ett flertal examensarbeten som har gett Högskola och företag ny kunskap. Han deltar flitigt och med stor entusiasm i de nätverk som finns i regionen om energi och miljö. Mats har en unik förmåga att knyta nya kontakter som senare varit användbara i både forskning och undervisning. Hans kontakter med företag och organisationer har bland annat resulterat i att Högskolan nu medverkar i en nystartad företagsforskarskola, där fyra företag från Borlänge och Faluområdet medverkar.
Alumnpris
Alumnpris delas ut till en tidigare student som använder sina kunskaper från Högskolan Dalarna för att skapa ett gott samhälle. Studenten är är en god förebild för andra studenter och en god ambassadör för Högskolan Dalarna.
Linda Forssell Asp
Linda Forssell Asp, lärare och tidigare student vid Högskolan Dalarnas lärarutbildning. Linda får ta emot högskolans alumnpris för att hon inspirerar, motiverar och sprider glädje och kunskap till både elever och lärarkollegor genom ”Lindas klassrum” i sociala medier. Hon har dessutom utsetts till årets lärare i Dalarna och årets ledstjärna av Lärargalan som uppmärksammar förebilder inom läraryrket.
– Det känns otroligt ärofyllt att få en utmärkelse för att man gör ett bra jobb och jag är mycket tacksam över att ha tilldelats alumnpriset. Att få vara del i barns utveckling och undervisa elever är väldigt roligt och utmanande.
Varje dag möter Linda elever och kollegor, i klassrummet och i sociala medier, för att dela med sig av eget och andras material som skapar mervärde i undervisningen. Linda är läraren som ger lärarinspiration – både inspiration att lära sig och till läraryrket
– Jag tycker om att undervisa eftersom det hela tiden utmanar mig och engagerar mig. Jag känner att jag utvecklas och tycker att det är lika roligt nu som när jag var nyutexaminerad. Kunskap är viktigt och jag tycker om att förmedla kunskap genom att undervisa, säger Linda Forssell Asp.
Cia Embretsen
Cia Embretsen har genom sitt arbete och sin utbildning från Högskolan Dalarna visat att kunskap gör skillnad. Sin kunskap har hon använt för att skapa ett gott samhälle så att nyanlända ska känna sig välkomna och bli en del av samhället och gemenskapen. En del av hennes engagemang är kopplat till det välkända somaliska bandylaget som bland annat gav upphov till att för första gången någonsin representera Somalia i bandy-VM. En annan del av engagemanget är projektet ”Öppna ditt hem” där nyanlända erbjuds boende av och tillsammans med privatpersoner
Maria Swartling, ScanArc Plasma Technologies AB
Maria Swartling har under många år använt sina kunskaper från Högskolan Dalarna till att göra vår värld säkrare genom att reducera gifter och avfall. Som metallurg har hon hittat nya sätt att återvinna metaller från farliga restprodukter från industrin. Via ett brett kontaktnät av forskare har hon hittat innovativa vägar för att återvinna resurser som annars varit en belastning för vår planet. I sina många kontakter med Högskolan har hon sedan gett våra studenter möjlighet att ta del av utvecklingen. Den gamla bruksorten
Hofors har varit navet i detta internationella arbete, vilket gett nya möjligheter och nytt liv.
Rickard Lyko, Lyko Group AB
Rickard Lyko återvände till hemmet i Vansbro efter studier i företagsekonomi vid Högskolan Dalarna. Dessförinnan hade han hunnit med att vara utbytesstudent i Sydafrika och Australien. Hans farfar hade efter flykten från Nazitysklands koncentrationsläger etablerat sig som frisör i Vansbro. Via hans far lades sedan grunden till den verksamhet som Lyko nu skulle ta över. Med säker hand och stor innovationsförmåga byggde han upp ett av Sveriges mest snabbväxande företag. Den konsekventa lokaliseringen till hembygden, där e-handelns potential utnyttjas fullt ut, har starkt bidragit till att Vansbro idag har bland den lägsta arbetslösheten i landet utanför storstäderna
Martin Olsén
Martin studerade Datateknik vid Högskolan Dalarna och arbetar numera som konsultchef vid Sogeti i Borlänge. Årets alumn har under många år visat ett stort och genuint intresse för att arbeta med Högskolan. Som föreläsare har han varit en inspirationskälla för många och som handledare för ett flertal examensarbeten har han väglett och motiverat enskilda studenter. Genom att använda fallstudier har han låtit studenter få en djupare inblick i yrkeslivets verklighet. Årets alumn har också varit en engagerad och lyhörd handledare för akademiker med utländsk bakgrund.
Samtidigt som han på så sätt bidragit till en bred och fördjupad samverkan mellan samhället och Högskolan Dalarna, har årets alumn också varit en god förebild för våra studenter och en god ambassadör för Högskolan.
Pedagogiskt pris
Pedagogiskt pris delas ut av Dalarnas studentkår till den som har förmåga att anpassa sitt stöd efter olika studentgrupper och dela med sig av sitt engagemang inom sitt ämne samt skapa en bra kontakt med studenterna.
Jeff Gracie
Jeff Gracie gör undervisningen både spännande och intressant genom sin nyfikenhet och intresse för sina studenter och deras tankesätt. Genom hans engagemang känner sig alla studenter uppmärksammade och delaktiga. Genom lyhördhet lotsar han oklarheter till klarhet. Jeff är alltid positiv och har nära till skratt som skapar god stämning både i lektionssalen och digitalt.
Therese Herkules
Engagemang, trygghet och humor, är några av många ord som kännetecknar årets pristagare. Therese Herkules är en engagerad lärare med tydliga mål, där hård men rättvis är ett signum. Genom att alltid visa studenterna respekt och ta sig tid för att stötta eller hjälpa skapar hon en trygghet. Therese har nära till skratt och skapar god stämning i lektionssalen.
Hajo Holtz
Engagerad, entusiastisk, strukturerad och väl förberedd, det är några av de ledord som kännetecknar Hajo, som lektor i rättsvetenskap vid akademin industri och samhälle. Engagerad i sina studenter och vill verkligen att de ska förstå ämnet. Entusiastisk i form av att han gärna bjuder på ett gott skratt till studenterna och har förmågan att fånga sin publik. Strukturerad i kursrummen, där det är enkelt att finna vad jag som student har att förvänta mig av kursen – men också vad kursen förväntar sig av mig. Han är inte sen med att ompröva metoderna för att nå studenterna, utvärderingarna vittnar om att det alltid pågår ett utvecklingsarbete i de kurser som han administrerar och genomför. Holtz arbetar dessutom hårt inom de kollegiala nämnderna för att förstärka kvaliteten på utbildningarna och har arbetat hårt för att upprätthålla en god kvalitet inom sitt eget ämne. Studenterna är eniga, om fler lärare skulle vara som Hajo, så skulle aldrig ordet ”ostrukturerade” kurser nämnas i den studentenkät som Högskolan gör vartannat år.