Alumnpris

Årets alumn delas ut till en tidigare student. Utmärkelsen ska gå till en alumn som är en god förebild för andra studenter och som presterat och engagerat sig lite utöver det vanliga i sin karriär eller i andra sammanhang.

Montage porträttbild kvinna och text på bild "alumnpris 2023"
Årets alumn 2023 är Ida Törn. Högskolan Dalarna

Årets alumn 2023: Ida Törn

Årets alumn vid Högskolan Dalarna är Ida Törn, som arbetar som  tekniknära förvaltare på Trafikverket. ”En förebild för studenter” skriver juryn bland annat i motiveringen.

Priset till årets alumn delas ut av Högskolan Dalarna till en tidigare student som är en god förebild för andra studenter och som har presterat och engagerat sig lite utöver det vanliga i sin karriär eller i andra sammanhang. I år går priset till Ida Törn, tidigare student vid systemvetenskapliga programmet på Högskolan Dalarna.

– Jag blir oerhört hedrad och glad. Det kom som en överraskning för mig att någon valt att uppmärksamma mina arbetsuppgifter och prestationer med så fina ord. För mig är det en självklarhet att sprida kunskap och arbetsglädje och dela med mig av erfarenheter. Självfallet är det glädjande när mitt arbete inspirerar och hjälper andra att hitta sina egna spännande vägar framåt, säger Ida Törn.

Tankarna på en karriär inom informations- och kommunikationsteknik tog fart först efter avslutade studier inom ett helt annat område.

– Jag stod vid ett vägskäl i livet där jag inte var säker på om jag ville fortsätta inom det yrke jag tidigare utbildat mig till. Min syster började tala om att hon ville studera och jag kände spontant att det nog var det som jag också ville och behövde göra för att komma vidare. Jag är bosatt i Dalarna och för mig var det både praktiskt och avgörande att kunna studera på hemorten.

Både Ida och hennes syster tog steget och började studera vid systemvetenskapliga programmet på Högskolan Dalarna hösten 2016.

– Det var ett äventyr i sig, eftersom jag tidigare studerat till socialpedagog var jag mer dragen mot något helt nytt. Att studera IT och systemvetenskap tänkte jag, på ett personligt plan, var helt banbrytande och jättespännande. Arbetsmarknaden var lovande och det fanns många jobbmöjligheter efter avslutade studier, säger Ida.

Idag arbetar Ida som tekniknära förvaltare på Trafikverket. Hon har ett övergripande ansvar att se över den tekniska hälsan av IT-applikationer.

– Jag har koll på de tekniska aspekterna och för en tät dialog med den verksamhet och förvaltare som använder våra applikationer och är teamledare för tre team med olika inriktningar på olika leveranser. Vi har användare över hela Sverige som är beroende av våra data så jag är stolt över hur väl mina arbetskamrater presterar och levererar, dagligen, säger Ida.

Hon har stor nytta av sin ”första” utbildning inom socialpedagogik och erfarenheter av att bygga relationer.

– Kombinationen mellan båda mina utbildningar gör att jag har goda kvalifikationer för att kunna ha god teknisk kännedom om våra IT-lösningar, samtidigt som jag är lämpad att arbeta i och leda team, där dialog, förhandling och relationsskapande arbete är fundamentala byggstenar för att kunna driva utvecklingen framåt, säger Ida.

Att byta jobb mitt i livet är en utmaning. Du vet vad du har, men inte vad du får, men Ida ångrar inte sitt val.

– Våga drömma och satsa på den drömmen. Det är aldrig för sent att ändra riktning, det är möjligt att börja studera även om man kanske är mitt i livet eller har en annan utbildning sedan tidigare. Det går att pausa och få barn mitt i studierna också, det gjorde jag. Det är också möjligt att avsluta studierna efter det studieuppehållet, med goda resultat, och våga satsa på sig själv – för det är man faktiskt värd.

Motivering:

Ida Törn, alumn från systemvetenskapliga programmet, har gjort en fantastisk resa inom Trafikverket där hon redan som studentmedarbetare tog en stor roll, för att sedan ta steget till produktionssättningsledare och tekniknära förvaltare, inom loppet av bara några år. Idas positiva energi inspirerar. Hon är en förebild för studenter som kommer från en annan yrkesbakgrund än informatik och teknik, kvinnor inom IT och för personer som är ”mitt i livet” men som vill vidareutbilda sig.

Alumnpriset delas ut i samband med akademisk högtid den 24 mars 2023.

Tidigare pristagare

Om alumnpriset

Alumnpris delas ut till en tidigare student som använder sina kunskaper från Högskolan Dalarna för att skapa ett gott samhälle. Studenten är är en god förebild för andra studenter och en god ambassadör för Högskolan Dalarna.

Samtliga anställda, studentkåren och alla som har kontakter med Högskolan Dalarna kan nominera personer till alumnpriset. En pristagare utses sedan av en jury med representanter från högkskolans avdelning för kommunikation.

För att nomineras till årets alumn ska personen ha

Studerat och läst minst 30 högskolepoäng (tidigare 20 poäng) vid Högskolan Dalarna och uppfylla något av kriterierna nedan:

  • använt sina kunskaper från Högskolan Dalarna för att skapa ett gott samhälle
  • vara delaktig i samverkan med Högskolan Dalarna
  • vara en god förebild för andra studenter vid Högskolan Dalarna
  • vara en god ambassadör för Högskolan Dalarna.

Nominera en alumn

Nomineringar för 2023 är avslutad.

Senast granskad:
Senast granskad: