Texten uppträder under många namn och det finns inte någon enhetlighet i hur de skrivs eller hur de benämns. Exempel på sådana benämningar, förutom kursguide, är kursbeskrivning, kurs-pm, kursintroduktion, studieguide, studieintroduktion.
Här kallar vi denna text genomgående för kursguide.
Vad bör/kan ingå i en kursguide?
- Presentera och tydliggör kursens sammanhang – är den del i ett program? Fristående? Kopplad till fortbildning?
- Presentera kursens lärare och övrig viktig personal med nödvändiga kontaktuppgifter – gärna med bild
- Kursens litteratur presenteras – gärna med motivation om varför och på vilket sätt studenten skall förhålla sig till den.
- Påminn om och upprepa kursplanens målskrivningar och styrning. Förtydliga hur kursens delar är konstruerad med dessa mål i sikte.
- Presentera uppgifter och examinationsformer och förklara hur dessa svarar mot kursens mål – ge instruktioner om hur kursdeltagaren skall förbereda sig för att klara uppgifterna på bästa sätt. Ge tydlig information om tidsramar och inlämningsdatum m.m.
- Förklara hur bedömning och betygssättning sker i kursen. Om det finns graderade betyg i kursen så ge kursdeltagaren information om de olika betygskriterierna
- Ge information om hur kursdeltagaren skall få information/respons på sina prestationer för att utvecklas mot kursmålen. Från lärare? Från medstudenter?
- Presentera gärna vad som skall göras i kursen med stöd av ett s.k. utvidgad schema. Med utvidgad schema menas att fokus är på vad kursdeltagaren skall göra (inte läraren), se exempel nedan.
- Kursens arbetsformer beskrivs, både vad gäller dess syfte och hur kursdeltagaren skall förhålla sig och förbereda sig inför dessa. (Föreläsningar/seminarier/studiebesök/laborationer/övningar/grupparbeten/redovisningar)
- Värdet av kursvärdering. Hur detta görs och vilket värde det har för kursens fortsatta utveckling
- Eventuellt kan rutiner och regler beskrivas vad gäller kursdeltagares frånvaro/sjukdom.